Počeli Dani dijaspore

Kako je i najavljeno danas je bilo svečano na manifestaciji Dani dijaspore. Na Gradski bulevar prvi su stigli članovi Duvačkog orkestra Konjuh, koji su animirali prolaznike svirajući ulicama grada.

Prisutnima se prvi obratio predsjednik Udruženja Most Haris Halilović, bivši konzul BiH u Njemačkoj.Izrazio je veliku zahvalnost za organizovanje ovakve manifestacije, koja predstavlja most našim zemljacima u dalekom svijetu i zemljama okruženja.

“Ma gdje bili naši ljudi su uvijek tu uz nas i u njihovim srcima i duši uvijek nedostaje rodna gruda”, kazao je Halilović i pozvao naše građane na radu u inostranstvu da kupe domaće proizvode na bazaru koji je specijalno za ovu priliku montiran na Gradskom bulevaru.Na bazaru se moglo vidjeti raznih domaćih proizvoda, prerađevine od voća i povrća, mliječni proizvodi, med, ali i razne rukotvorine.

Gradonačelnik dr.Samir Kamenjakvić je govorio o značaju Dana dijaspore, kako bi se očuvala veza s maticom domovinom, pošto posljdnjih godina imamo enormno visok stepen odlaska mladih diljem svijeta u potrazi za zaposlenjem.

“Ovom manifestacijom želimo napraviti dvosmjernu komunikaciju između matice i dijaspore.Ne smijemo dozvoliti da postoji jedan smjer!Tokom Dana dijaspore imamo raznovrstan program i pozivam vas da svi zajedno prisustvujemo tim događajima.Imat ćemo danas promociju turizma, prikazat će se video snimci, a moram priznati da sam i ja iznenađen kada sam vidio da na ovim našim lijepim prostorima imamo čak i prašumu, te još niz drugih značajnih turističkih sadržaja.Ovo što su nam vrijedne ruke naših domaćica pokazale na bazaru zaslužuje našu podršku i time pomažemo akciju “Kupujmo domaće”, jer je to ono pravo što je tradicija našeg podneblja.Želimo zadržati ovu našu mladost, koju sada držimo za ruku, da im obezbjedimo uslove da ostanu na svom ognjištu”, rekao je Kamenjaković.

Tokom svečane ceremonije otvaranja Dana dijaspore izveden je prigodan kulturno-zabavni program, najpre članovi muzičke sekcije OMŠ profesora Harisa Muminovića i popularnu dječiju igru izvođača Travka Mravka i Latifa Močevića.

Udruženje iz Velenja predstavilo se robotom, koji je na Gradskom bulevaru demonstrirao niz mogućnosti, a pošto je blizu Nova godina djeca su najradije dolazila da im Djed Mraz postavi crvenu kapu na glavu!/Š.G./