Ramazan, mjesec posta, nastupit će večeras s prvim mrakom. Akšamski ezan s džamija uvest će vjernike u dane posta, ibadeta i dobročinstva, a večeras će se u džamijama klanjati i prvi Teravih-namaz.

U Časnom Kur’anu se kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili i to neznatan broj dana; a onome od vas koji bude bolestan ili na putu – isti broj drugih dana. Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednoga siromaha nahrane. A ko drage volje da više, za njega je bolje. A bolje vam je, neka znate, da postite”. (El-Bekare, 183-184)

Muhammed, a.s., je rekao: “Ljudi, prikučio vam se častan mjesec, mjesec blagoslova, sreće i napretka, mjesec u kome je noć Lejletul-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci! Allah vam je naredio da postite obdan u ramazanu, a noći ramazanske da provedete u dobrovoljnom ibadetu. Ko obavi nafilu uz ramazan kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu, a ko obavi farz uz ramazan kao da je obavio sedamdeset farzova izvan ramazana. Ramazan je mjesec strpljivosti, a nagrada za strpljivost je Džennet. To je mjesec međusobnog ispomaganja muslimana, mjesec u kome se uvećavaju prihodi i opskrba vjernicima. Posebno praktikujte uz ramazan četiri stvari: dvije kojima ćete zadovoljiti vašeg Stvoritelja i dvije bez kojih vi nikako ne možete. One sa kojima ćete zadovoljiti Stvoritelja su stalno ponavljanje Kelimei-šehadeta i Istigfara. A ono bez čega vi nikako ne možete jeste da molite Allaha za Džennet i tražite spas od Džehenema. Ko priredi iftar postaču, imaće za to nagradu kao da je roba oslobodio i bit će mu oprošteni svi manji grijesi učinjeni prema Allahu. (Istinu je rekao Allahov poslanik)

Mjesec ramazan je deveti mjesec u hidžretskom kalendaru i dolazi poslije mjeseca ša’bana, a nakon njega je mjesec ševval.

Ramazanski post je treća islamska dužnost, a podrazumijeva suzdržavanje od jela, pića i ostalih tjelesnih prohtjeva, i to od zore, pa sve do zalaska sunca. Farz je da svaka zdrava i polno punoljetna muslimanka i musliman poste mjesec ramazan. Ako se nešto popije ili pojede iz zaborava, post nam neće biti pokvaren, ako odmah prekinemo čim se sjetimo da smo u postu. Post se ne smije bez opravdanog razloga prekinuti.

Lijepo je pred iftar učiti dove, požuriti sa iftarom i iftariti se sa hurmama ili vodom. Na iftar se ne trebamo prejedati. Sevap je nahraniti postača. Lijepo je sehur odložiti do kraja vremena i na sehuru je bolje jesti malo više i popiti više tečnosti, vode, mlijeka, jogurta ili voćnih sokova!

Č E S T I T K A
Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, u ime Grada Tuzla i u svoje ime, građanima BiH islamske vjeroispovjesti, želimo da dane Ramazana provedu u dobrom zdravlju, ispunjeni blagostanjem i radošću.

Neka ovi ramazanski dani svim vjernicima i ljudima dobre volje budu poticaj da ustrajno budu promotori mira, solidarnosti i životnog optimizma.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

/Jozo Nišandžić, predsjedavajući Gradskog vijeća Tuzla i Jasmin Imamović,gradonačelnik Tuzle/

Vaš komentar na članak: