OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Juče se pred pravoslavnom crkvom u Podgajevima okupilo više stotina naših sugrađana, sadašnjih i onih koji žive na području Podrinja i Semberije, kako bi obilježili slavu – Svetog Pantelejmona. Sveti velikomučenik Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmit u Turskoj).

Kao mladić, izučio je ljekarske nauke. Jednoga slijepca, kojeg su ljekari uzalud liječili, on izliječi imenom Hristovim. Ljekari ga optužiše caru Maksimijanu, pred kojim se on objavi hrišćaninom i pred kim na isti način kao i slijepca izliječi jednog oduzetog čovjeka. Car Svetog Pantelejmona stavi na muke, ali Gospod mu se javljao nekoliko puta i iscjeljivao ga je. Na kraju, na gubilištu, on kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi. I nije ga mogao posjeći dok nije završio molitvu i sam rekao da ga posjeku. Sveti Pantelejmon je postradao 304. godine. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju.

Okupljanju i slavlju u Podgajevima prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u crkvi, koju je predvodio Miloš Trišić, prvi parok zvorničko-tuzlanske eparhije .Slavlje povodom slave Svetog Pantelejmona, nakon tradicionalnog lomljenja slavskog kolača, nastavljeno je uz pjesme i igre uživo, te narodno veselje.

Vaš komentar na članak: