Poetsko veče povodom druge godišnjice smrti pjesnika i pisca Alije Arifa Delića održano je večeras u Plavoj sali BKC Živinice. Plava sala BKC u Živinicama bila je ispunejna poklonicima lijepe riječi i lijepog sjećanja na našeg pisca Aliju.

Lijepim riječima o pjesniku Aliji govorio je njegov iskreni poštovaoc Emir Nišić, a između ostalog nam je rekao:

“Planirali smo mnogo toga, ali njegova smrt bila je brža od naših želja i planova, zato sam 2015. godine napisao zbirku pripovjedaka „Slike sudbina“, koju sam posvetio mom prijatelju Aliji Arifu Deliću. Na tome se nisam zaustavio, odlučio sam 2016. godine, organizovati poetsko veče u znak sjećanja na Aliju Arifa Delića, svoju ideju iznio upravi BKC-a Živinice, što su oni i prihvatili, obzirom da je ovaj zaljubljenik u zavičaj često surađivao sa pomenutom ustanovom kulture. Kontaktirao sam meni drage i bliske ljude koji pišu poeziju, i svi su se rado odazvali da bi se tog dana stihovima prisjetili, slobodno mogu reći velikog pjesnika. Zar nije velik čovjek koji je generacijama ostavio 15 knjiga među kojima su : poezija, proza i putopisi? Zar nije velik pisac onaj čije su dvije pripovijetke ušle u Antologiju bošnjačke pripovijetke? Zar nije velik i poseban onaj koji je napravio originalan putopis od preko 400 stranica kroz sva mjesta općine Živinice, koji je nazvao „Svjetlost Tatairca“?

Nagrade uspješnim stvaraocima

U veoma sadržajnom programu večeras su učestvovali Seid Aščić, Nijaz Rađen Hasanović, Emin Malkić, Avdan Džekić, Amela Mehmedović, Emir Nisšić, Edina Šarić, Arnela Hajdarbegović, Selma Hajdarbegović, Maida Hamzić, Alen Delić, Dženeta Kitić, Halima Salihbegović, Alma Mujačić, Fikreta Selimović, Mehmed Đedović i Anisa Mahmutović.

Na osnovu dobivenih radova po raspisanom nagradnom konkursu, stručni žiri proglasio je najboljim slijedeće literarne radove, kojima su dodjeljene nagrade:

-mlađa kategorija- 1. mjesto Muhamed Duraković, 2. Džemil Mujić, 3. Elma Čokić, posebna pohvala Adelina Tulumović.

-starija kategorija- 1. Ajdin Hurić, 2. Zerina Trumić i 3. Muamer Jusić.

Na večerašnjoj manifestaciji učešće su uzeli pisci s područja TK, koji su kazivali svoja djela i prisjećali se stvaralaštva Alije Arifa Delića. Alije nema, ali tu su njegova djela i naša sjećanja na njega koja ne blijede!/Š.G./

Vaš komentar na članak: