Kišne padavine proteklih dana povećale su vodostaje rijeka Oskove, Gosteljhe i Spreče. Pod vodom je preko 40 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodom su okružena sa tri strane četiri objekta i pošto nema padavina za očekivati je povlačenje vodostaja.

Prema saznanjima Civilne zaštite Oskova i Gostelja se povlače u svoja korita, dok Spreča plavi površine uz svoje korito.

Međutim, zabrinuti građani u pojedinim dijelovima grada, kakav je slučaj u naselju Sjever kod mosta na Spreči, pozivaju se na više reda. Tako mještanin Matija Miškić ističe da se ponavlja priča od prije 15 godina i kaže:

“Prirodni tok potoka koji izvire ispod Crpne stanice u Živinicama i kada padaju kiše poveća se i kao bujica stotinama godina protječe istom trasom kroz moje imanje 50 godina i istječe pod prvi most, koji je projektovan u vrijeme izgradnje kladanjske ceste. Prije 15 godina prvi komšija vjestački je zaprječio da voda istječe, a bili su to izlivi kanalizacije puna 4 mjeseca oko moje kuce i na cijelom imanju u visini 40 cm. Sada je to učinio zadnji komšija neposredno pred mostom, jer su neodgovorne komšije na “divlje“ ugradili kanalizaciju, pa mu dolaze neprijatni mirisi”.

Poznato je od ranije da još ima ovakvih mjesta gdje se ogradama i drugim objektima narušava prirodni riječni tok, te tako dolazi do izlijevanja i plavljenja zemljišta ili objekata. Nadamo se da će ovaj problem biti riješen od strane nadležnih!/Š.G./

Vaš komentar na članak: