Dugo su građani mjesnih zajednica Oskove i Litve, ali i ostali, trpili zbog loših komuinikacija, posebno mostova preko rijeke koja ih dijeli. Angažovanjem poslanika u SKupštini Tuzlanskog kantona Mirze Sakića iz MZ Litve, ova problematika brže se počela rješavati. Danas, kada je došao na svečano otvaranje i drugog mosta na Oskovi u posljednjih pet mjeseci,  a  u povodu Dana državnosti BiH, Sakić nije krio zadovoljstvo:

“Mjesne zajednice Litve i Oskova dobile su dva moderna mosta, čime je rješeno pitanje kvalitetne komuniakcije ovih područja i to me posebno raduje. Raniji mostovi su važili kao najgori na području općine Živinice, jer su osiguravali saobraćaj samo lakših vozila, dok se teretna vozila nisu mogla kretati starim mostovima, već se obilazili kroz grad i preko naselja Brčanini. Zbog dotrajalosti mještani više nisu imali snage da ih obnavljaju. Pored značaja za stanovnike pomenutih mjesnih zajednica, od važnosti su i za sam grad, jer ovo područje služi kao obilaznica do ulaska u uže jezgro grada. Ovi mostovi imaju i regionalni zančaj, pošto preko ovog područja idu i dva regionalna puta za Banoviće i Lukavac, te u slučaju blokada cijeli bi saobraćaj mogao da se odvija preko ove dvije mjesne zajednice. Iz tih razloga dugo je postojala želja i inicijativa, prije svega građana Litve i Oskove, a na kraju i same općine, da se izgrade kvalitetni mostovi, odnosno moderne prelaznice između ove dvije mjesne zajednice”, kaže nam poslanik Sakić i dodaje kako je inicijativa intenzivirana njegovim ulaskom u sastav Općinskog vijeća Živinice na lokalnim izborima 2012.godine, što je bila njegova obaveza i dug da pomogne građanima u realizaciji važnih projekata infrastrukture, o čemu kaže:

“Želja za izgradnjom ova dva mosta bila je velika i zahvaljujući stalnim angažovanjem i borbom upornost se isplatila, tako da je novembra 2013.godine urađena projektna dokumentacija za gradnju mosta.Tender za prvi most raspisan je jula prošle godine. U periodu dok je tender bio raspisan pojavila se željha Republike Turske da finansira gradnju tog mosta i nakon razgovora sa općinskim načelnikom odlučili smo da da tu pomoć usmjerimo na gradnju drugog mosta. Za drugi most, koji smo danas svečano pustili u pogon, nismo imali projektnu dokumentaciju, a budući da je period za dostavu podataka bio kratak, za predračun smo koristili podatke iz projektne dokumentacije prvog mosta. Navedeno je da nam trebaju i pristupni putevi u MZ Litve oko 100 metara i MZ Oskova oko 200 metara. Republika Turska je finasirala gradnju ovog mosta koji danas slavimo, a ugovor o gradnji potpisan je sa firmom HiH. Značajan udio u gradnji, svakako, pripada općini Živinice pa nam je zadovoljstvo što baš danas, u okviru obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine, dobivamo još jedan mosta, od velikog značaja za dvije mjesne zajednice i cio grad Živinice”, reako nam je poslanik u Skupštini TK i mještanin MZ Litve Mirza Sakić, zadovoljan što je došlo do realizacija gradnje dva važna mosta na rijeci Oskovi./Š.G./

Na slikama: Sa svečanosti  otvaranja novog mosta na Oskovi

Vaš komentar na članak: