U Memorijalnom centru u Potočarima danas je, na 21. godišnjicu genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, održana komemoracija i klanjana dženaza. Potom je obavljen ukop posmrtnih ostataka 127 Bošnjaka.Do sada ih je u Potočarima ukopano 6,377.

Ponovo ostaje žal zbog toga što posmrtni ostaci najmanje 1.000 ljudi, stradalih u genocidu, još uvijek nisu pronađeni, što njihove duše, ali i duše članova njihovih porodica, još uvijek nisu pronašle smiraj.

Više od 10.000 ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Nakon komemoracije u Potočarima, klanjana je dženaza-namaz, a zatim su tabuti ispred musale premijeti do grobnih mjesta, gdje su stradali ukopani.Među srebreničkim žrtvama koje su danas ukopane u mezarju Memorijalnog centra nalazi se i 12 maloljetnika. Najmlađa žrtva je 14-godišnji Avdija Memić, a ukopan je zajedno sa amidžom Avdurahmanom i njegovim 16-godišnjim sinom Halilom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović.

Dženazu namaz u Potočarima predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosne i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Reis je zamolio Boga da sve šehide uvede u džennet, a svim ljudima da pokaže put istine.

“Ujedini naša srca u vjeri i ljubavi, i ne dozvoli da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica”, zamolio je Boga Kavazović.

Još jedna dženaza u Potočarima je završena. Ne bi tako trebalo da bude, ali je nažalost tako, Srebrenica će do narednog 11. jula biti gotovo zaboravljena, uz izuzetak zbog lokalnih izbora zbog kojih će političake partije nastojati dobijati političke poene i na račun Srebrenice.

Vaš komentar na članak: