Potpisan sporazum o toplifikaciji Živinica

Prvi značajan korak u izgradnji magistralnog vrelovoda od Termoelektrane Tuzla do Živinica, čime bi se jezgro ovog grada konačno toplificiralo, poduzet je danas potpisivanjem sporazuma između ove općine i Elektroprivrede BiH. Vrijednost projekta iznosi skoro 17 miliona KM, a dužina vrelovoda je oko 12 kilometara. Planirano je da se projekat završi u naredne tri godine.

U Živinicama je krenuo projekat toplificiranja jezgra ovog grada, vrelovodom koji će na svom putu od tuzlanske termoelektrane proći kroz Ljubače i Husino. Zbog toga je načelnik Živinica danas najavio i sastanaka sa gradonačelnikom Tuzle kako bi razgovarali o ovoj trasi. No, prvi i najvažniji korak je poduzet danas, potpisivanje sporazuma sa Elektroprivredom, kojim će se regulisati prava i obaveze te definisati rokovi izgradnje. U Elektroprivredi su naglasili da je njihovom politikom definisano toplificiranje gradova smještenih u blizini teremoelektrane.

– Jako nam je važno da smo se konačno dogovorili da toplificiramo i grad Živinice zbog njegove veličine, naseljenosti u jezgru grada i mislim da je ovo jedan od značajnih datuma u razvoju Elektroprivrede na ovim prostorima. To je naša obaveza prema standardima Eu da, gdje god se proizvodi električna energija da se zajedno proizvodi i toplinska energija, tako popravljamo ekonomiju i ekologiju, kazao je Bajazit Jašarević, v.d direktora Elektroprivrede BiH.

Općini Živinice je preostalo još dosta posla u ovom skupom i složenom projektu. Sekundarna mreža u toplificiranju je obaveza općine, dok će se za primarni vod potpisati drugi ugovor sa Elektroprivredom.

– Izgradnjom ovog projekta, stavićemo ad akta velike kotlovnice što će poboljšati život građana na području naše općine. I ovo je projekat koji će kao rezultat imati nova upošljavanja. Mi smo već započeli izgradnju sekundarne mreže, što je naša obaveza i mislim da ćemo u predviđenom roku završiti taj dio posla. Za to su potrebna velika finansijska sredstva ali imamo prijedloge kako to riješiti u narednom periodu, objasnio nam je načelnik Živinica, Asim Aljić.

U općini Živinice ističu da cijena grijanja neće biti veća od onih u Tuzli, ali da će se o tome više znati, kada se završi izgradnja vrelovoda, nakon čega će cijene biti nadležnost preduzeća koje bude gazdovalo nad grijanjem./Admir Delić/