Povodom 8.marta: Program Komisije za ravnoravnost polova

Pri Općinskom vijeću Živinice postoji Komisija za ravnopravnost polova, koja je danas, povdom Dana žena, organizovala prigodan program. Ovaj program uveličali su svojim nastupom mališani PPU Mery Isabel. Grupa Braco i seka izvela je nekoliko pjesama uz pratnju muzičke sekcije prof.Harisa Muiminovića.

Program obilježavanja 8.marta otvorila je predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Naza Aljić, koja je istakl značaj žene u savremenom društvu.

Čestitku za Dan žena uputio je i općinski načelnik dr.Samir Kamenjakvić, koji istakao značaj edukacije žena, kao jedan od važnih vidova za njihovu ravnopravnost:

” Osnovni cilj je poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno izjednačavanje prava žena s pravima muškaraca.Danas se pitamo kako pomoći ženi da bude ravnopravna u društvu, a odgovor jedini moguć je da to činimo obrazovanjem. Vi znate da sam ja formirao Savjet žena i u svemu tome je najžalosnije što je to jedini takav savjet u BiH.Mi ćemo se u našoj lokalnoj zajednici boriti protiv diskriminacije žena, kao i nasilja u porodici. Za danas smo pripremili zanimljivu dekoraciju, tako što bijelim i crvenim balonima šaljemo čestitku, kao simbole ljubavi i mira i tu čestiku šaljemo svim damama zajedno sa ovim mališanima, koji su nam danas uljepšali praznik”, rekao je Kamenjaković.

Vrijedni članovi Komisije za ravnopravnost polova Rahman Džekić, Snježana Marković, Mirnes Zoletić, Mehmed Vrtagić i drugi djelili su prolaznicima prospekte na temu ravnopravnosti, a pripadnicama ljepšeg pola još i karanfile, pa je tako ovaj dan protekao u zanimljivim sadržajima, a sve s porukom zaživljavanja naslova s početka ove priče!/Š.G./