PPU Mery Isabel: Obilježili Svjetski dan štednje i Halloween

Danas je 31.oktobar-Svjetski dan štednje, ali i dan kada se obilježava Noć vještica u svijetu.Na prigodan način ova dva događaja obilježena su i u PPU Mery Isabel u Živinicama, gdje organizuju razne aktivnosti.

“Mališane u PPU Mery Isabel danas su posjetili uposlenici Unicredit banke i obradovali ih prigodnim poklonima za Dan štednje.Želja nam je da u našem privatnom obdaništu djecu od najmlađih dana navikavamo na potrebu štednje novca. Od ovog uzrasta najbolje je da djeca imaju kasice i tu ostavljaju metalne novčiće, pa kad porastu neće biti problema oko disciplinovane kupovine i štednje”, kaže nam mr.Sanela B.Medley, osnivač ove odgojno obrazovne ustanove.

Svjetskim se danom štednje obilježava sjećanje na Prvi međunarodni kongres štediša, održan 31. oktobra 1924. godine u Milanu, na kojem su predstavnici svjetskih štednih ustanova tražili izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat, te su zaključili da je štednja prijeko potrebna za razvoj.

Ustanovljen je i Svjetski dan štednje s ciljem populariziranja štednje širom svijeta, a taj dan banke u BiH, kao i banke u svijetu, uglavnom obilježavaju različitim donacijama i akcijama podizanja svijesti o nužnosti štednje, a tako je danas bilo i među najmlađom populacijom naših sugrađana.

Kako su mališani obilježili Noć vještica ?

Osim Dana štednje polaznici PPU Mery Isabel obilježili su i Noć vještica.Noć vještica (engl. Halloween) je svetkovina koja se obilježava 31. oktobra, noći uoči Svih svetih, a svoje porijeklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima u vezi sa njom.Uobičajeno je da djeca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju „trick or treat“ („smicalica ili poslastica“, u slobodnom prevodu „dajte nam slatkiše ili ćemo inače biti primorani da uradimo nešto nevaljalo“).Najčešće aktivnosti koje obilježavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, čitanje strašnih priča i sl.

Grupa “Pčelice” i “Školarci”danas su svojim aktivnostima dočarala kako bi oni uljepšali Noć vještica na svoj način, pa su crtali razne “strašne” figure, crtali su po rukicama i licu, pravili razne šešire iz bajkovitih priča, te su bili neobičnih ukrasnih boja./Š.G./