Skupština Udruženja porodica porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice održana je 18.januara u Plavoj sali BKC Živinice. Tačke dnevnog reda Skupštine PRECa su bile:
-Uvod (pozdravna riječ predsjednika Udruženja),
– Izvještaj o aktivnostima Udruženja PREC 2017,
-Usvajanje Pravilnika rada PREC,
– Finansijski izvještaj 2017,
-Preliminarni budžet 2018,
– Uprava: Validiranje/izglasavanje članova UO Udruženja PREC Živinice, predsjednika Skupštine i predsjednika UO,
-Uvertira: Pokretanje Mreže PRECova u BIH,
-Riječ partnera Udruženja PREC i
– Razno.

Na Skupštini su iznesene vizije i smjernice UO PRECa i akcije za poduzeti za 2018.godinu, gdje se UO/PREC okrenuo ka obukama iz agroturizma i poljoprivrede za mlade i odrasle, kao i osnaživanju žena sa ruralne teritorije kroz projekte i poduhvate.

Prisutni na skupštini su bili i govor su imali: Emannuel Mouriez, predstavnik Ambasade Republike Francuske u BIH, Pierr Pivotsky – bivši predsjednik MFR Regije Rhone Alpes Auvergne, Adnan Bjelić, pomoćnik načelnika općine Srebrenik, Mirela Maroslić, bivša nositeljica misije MFR u BIH/PREC-magistarica za međunarodnu trgovinu Specijalizacija za trižište Istočne Evrope.

Na Skupštini su govor imali ispred Udruženja PREC Said Karić, bivši predsjednik PREC i Safet Čaušević, novi predsjednik PREC-a, kao i članovi UO i predsjednik Skupštine PREC.Svjedočili su animatori radnih grupa PRECa ( Dinamika žene- Nesiba Nurkić i agroturizma, Mensur Mehmedović, grupa za radove, Safet Čaušević) polaznici obuka agroturizma za odrasle ( Mubina Kahrimanović i Adisa Jagodić) i članovi PRECa ( Medina Čaušević i Muhidin Čokić).

Skupštinu je otvorio i vodio bivši predsjednik Skupštine Alen Korajac, moderator je bio Said Karić, a aktivnosti 2017.godine PREC i budžet iznijela je animatorica PREC-a Jasmina Maslić.

Na Skupštini su bili članovi Udruženja PREC, predstavnici NVO, vladinog sektora, partneri MFR FR regija Rhone Alpes Auvergne, predstavnici FR ambasade u BIH, inicijatori PRECa iz Srebrenika i prijatelji Udruženja.

Poslije je uslijedila večera napravljena i pripremljena od strane polaznika obuke agrorurizma PREC i neformalno druženje.

Udruženje proodica PREC Živinice osnovano je u septembru 2014.godine. Ciljevi Udruženja su:
– Promovisati solidarnost i zajedničke poduhvate na ruralnom području,
– Doprinijeti zapošljavanju (socijalno-poslovnoj integraciji) mladih i odraslih na ruralnom području i
– Doprinijeti profesionalizaciji poljoprivrednika.

Tri stuba Udruženja PREC su:
1.Obuke iz oblasti poljoprivredeza malde i odrasle,
2.Obuke iz oblasti agroturizma za mladei odrasle i
3. Osnaživanje žena sa ruralnog područja.

Udruženjem upravlja Upravni odbor i PREC je potpisnik tripatidne konvencije sa francuskim ruralnim školama, regije Rhone Alpes Auvergne./Press PREC/

Vaš komentar na članak: