PREC: Održana kreativna radionica

Danas je u prostorijama Udruženja porodica Porodični ruralni edukativni centar PREC Živinice održana kreativna radionica “Izrada ukrasa od papira- Quilling”.

Učesnici radionice su bili završni razredi osnovne škole Gračanica u pratnji sa nastavnicom Engleskoj jezika ove škole, članice Udruženja PREC, Selmom Fehrić. Edukatorica radionice je bila talentovana umjetnica Sabina Čaušević, članica PRECa. Koordinatorica radionice je Jasmina, Animatorica PREC Živinice. Radionicu je podržala i Fondacija Tuzlanske zajednice, kroz projekat Agroturizam i Aktivizam. Na ovaj način smo željeli da istaknemo važnost i neformalnog obrazovanja, razvijanju kreativnosti, timskog i društvenog djelovanja mladih sa ruralne teritorije, kao i otvorenosti Udruženja PREC za edukacijama mladih, njihovom animiranju, druženju, aktivizmu, gdje PREC daje otvorenost mladima da iskažu svoje potrebe za edukacijom, a gdje će Edukativni centar u skladu sa svojim mogućnostima i smejrovima djelovanja odazivati istim.

Quilling tehnika se drugačije naziva i filigranski papir i predstavlja umjetnost stvaranja dizajniranih ukrasa od papira. Papir se siječe u trake koje se potom savijaju, rolaju i oblikuju u različite oblike koji se mogu koristiti za ukrašavanje čestitki, slika, kutija, jaja i slično, ali isto tako se od ovog papira mogu napraviti nakit, zidne dekoracije, 3-D figure itd./J.M./