PREC: Studijska posjeta učenika i predstavnika škole MFR Chatte iz Francuske

Udruženje porodica PREC Živinice od 12. do 18.septembra 2017. godine dočekalo je učenike: Kevin Giroud, Alexis Loiseau, Geoffrey Masset, Justiine Chapot, Sebastien Ageron, Manon Girard i predstavnike MFR Chatte, Direkrora MFR Chatte, Andre P., i mentoricu/monitor Beatrice Ferron iz Francuske.

Na studijskom putovanju u BiH/PREC izučavali su poljoprivredna imanja naših članova Udruženja na osnovnu Agende 2017, čiji je projekat grupe Dinamika žene pri PRECu, a koja je podržana od strane MFR Chatte i žena poljoprivrednica ove regije, a cilj rokovnika je da poljoprivrednici vode troskove, prihode,radne sate, uvid u rentabilnost na poljoprivrednim kulturama. Na osnovu unesenih podataka od strane poljoprivrednika mlado su vršili tehničku i ekonomsku analizu 3 poljoprivredna imanja, gdje su rezultate istraživanja prezentirali u subotu,16.9.2017 u prostorijama Udruženja PREC članovima i gostima Udruženja.

Poslije je uslijedila zakuska i druženje u PRECu, a druženje je nastavljeno i u nedjelju gdje su upoznati sa kulturnim, historijskim, gastronomskim i prirodnim blagodatima naše regije. Učenici su bili smješteni kod porodica, članova PRECa, koji razvijaju agroturizam u svojim domaćinstvima.

Predstavnici MFR Chatte uz koordinaciju PRECa susretali su se sa akterima teritorije koji dolaze iz poljoprivredne branše, kako bi dodatno podacima upotpunili svoje istraživanje. Tako su se susreli zajedno sa predstavnicima PRECa i nositeljica misije MFR AURA FR sa predstavnicima Živinice Općina, sa učenicima MSŠ Živinice, poljoprivedni tehničari, njihovim profesorima i direktorom, sa članovima Udruženja, poljoprivrednicima koji poljoprivredne proizvode plasiraju na pijaci u Tuzli, sa Privrednom komorom TK, otkupljivačima kornišona članom, agronomom, Ramizom Muhićem i Am Đogić. Posjetili su Farmu Spreča, porodičnu farmu Čokića i Mehmedovića.

Hvala svima koji su direktno ili indirektno uzeli učešće u studijskom istrživanju MFR Chatte/PREC/