Pozivamo vas na “Ajvarijadu”, radionicu agroturizma, koja će se održati u petak, 18.8.2017.godine, sa početkom od 15 sati na porodičnom imanju u Svojatu članova PREC-a, Sefer i Nesiba Nurkić, koji će zajedno sa vama pripremati domaći ajvar, od domaćeg povrća iz svoje bašte.

Na radionici moći ćete da praktično vidite i učestvujete u procesu spremanja domaćeg ajvara, sastojke po količini, proces prerade i pakovanja (pakedžing). Prisutni će moći degustirati i na poklon dobiti recept i teglu domaćeg ajvara. Također su pozvani svi oni koji su zainteresovani za članstvo u Udruženju PREC, radionice agroturizma, kao i za učenje i druženje u porodičnom duhu.

Radionicu iz agroturizma će popratiti i Televizija Tuzlanskog kantona, u okviru projekta ” Turistička patrola”. Riječ je o projektu kojega je pokrenulo Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, s ciljem prepoznavanja konkretnih turističkih vrijednosti našeg kantona, a koje bi se u narednom periodu mogle dodatno unaprijediti. Dolazak novinara RTVTK je predviđeno od 15:30 minuta.

Ovo je druga od nekoliko planiranih radionica na temu agroturizma koje će održati Udruženje porodica PREC Živinice za članove i osobe koje ova grana turizma zanima. Na ovaj način članovi će se dodatno pripremiti i ići ka profesionalizaciji dočeka na svom imanju, i razmišljati ka pokretanju ove vrste turizma. Stečena znanja će im poslužiti te praktično će primjenti i prilikom dočeka u njihovim domaćinstvima studenata i odraslih MFR Chatte i MFR La Palma u septembru i oktobru 2017. godine.

Agroturizam je posebni oblik zelenog turizma, to se naročito odnosi na poljoprivrednike koji razvijaju turističku ponudu na svom imanju, da kao dodatnu aktivnost pokrenu doček u domaćinstvu, kako bi obezbijedili dodatno primanje i dodali dodatnu vrijednost svojim proizvodima i dio ponudili klijentima koji dolaze kod njih itd. U manjem obimu to mogu biti i osobe koje žive na ruralnom poručju a ne bave se poljoprivredom.

Ukoliko želite da saznate više o radionici ili o Udruženju PREC Živinice, možete nas kontaktirati na broj mob: 062/894-781 ili putem e-maila: prec.zivinice@gmail.com/J.M./

Vaš komentar na članak: