PREC: Sumirani rezultati boravka francuskih studenata

Studenti BTS iz Mfr Annecy le Vieux danas su u amfiteatru MSŠ Živinice imali priliku iznijeti savoja zapažanja tokom pet proteklih dana, koliko su bili gosti Udruženja PREC u S.Gračanici (Udruženje porodica Porodični Ruralni Edukativni Centar Živinice).

Juče su imali prilika da se upoznaju sa poviješću života katolika na širem području Živinica. Studenti u pratnji člana župnog odbora prof. Ilije Lučića doznali dosta o kapelici sv. Ante Padovanskog, sakralnom objektu u središnjem dijelu grada.

Posjetili su i pravoslavnu crkvu u Podgajevima.Prisutnim je predočena baština pravoslavne duhovnosti, te srpski nacionalni identitet i tradicija, a studenti iz Francuske interesovali su se o multikulturalnosti i multikonfesionalnosti na prostoru općine Živinice.

Posjetili su i Medžlis IZ Živinice. Tim povodom glavni imam Sedin ef. Karić i imam džamije Islamskog centra Esad ef. Nišić pripremili su kraću edukaciju za sve studente o vjerskom, kulturnom i historijskom naslijeđu muslimana na području općine Živinice. Nakon posjete Islamskom centru studenti su posjetili i džemat Džebari gdje se nalazi jedna od najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini. Također, studenti su imali priliku posjetiti i historijski muzej u navedenom džematu gdje su imali priliku vidjeti sačuvane vjerske artefakte stanovnika naše općine.

Predstoje projekti za poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici

Na današnjem skupu u amfiteatru MSŠ Živinice predsjednik Udruženja PREC Said Karić se osvrnuo na dosadašnje aktivnosti i ono što predstoji:

“Danas smo imali priliku čuti niz vrijednih zapažanja i zaključaka studenata do kojih su došli nakon posjete našem kraju. Imali smo u gostima 27 studenata i od 10 dana boravka u BiH, pet su proveli kao gosti Udruženja PREC. Oni će raditi na različitim projektima, kao što su sport, kulturno naslijeđe i kućna radinost u našem kraju. Iz njihovih izlaganja vidimo da su mnogo saznali o našim mogućnostima i da će kada se vrate u Francusku napraviti projekat poboljšanja stanja u našoj lokalnoj zajednici”, rekao je Karić.

Direktorica Udruženja PREC u Francuskoj Emiai Šervi je zadovoljna postignutim tokom boravka u BiH:

“Na osnovu upoznavanja sa stanjem naši studneti će uraditi diagnostiku teritorije Živinica. Iznijeli su svoje viđenje stanja i dali su preporuke porodicama koje se žele baviti seoskim turizmom u svojim domaćinstvima”.

Studenti su zadovoljni prijemom kod svoji domaćina i rekli su da su se osjećali kao kod svojih kuća, te da ljubaznost i prijem na koji su naišli neće nikada zaboraviti./Š.G./