Dan ustanka je događaj od posebne važnosti, datum  oružane akcije koju su 27. jula 1941. godine izveli partizanski odredi Bosanske krajine. Oni su tada, uz pomoć seljaka iz okolnih mjesta, napali i zauzeli Drvar i Bosansko Grahovo, uništili žandarmerijske stanice Oštrelj, Manastir Rmanj, Potoke, Grkovce i razbili nekoliko manjih odreda ustaša, žandarma i domobrana koji su pokušali da od Srnetice, duž željezničke pruge, prodru u Drvar.

Kasnije, krajem jula i početkom avgusta narodni ustanak, pod rukovodstvom Pokrajinskog komiteta Komunističe partije Jugoslavije za Bosnu i Hercegovinu, je dobio masovne razmjere i proširio se na istočnu Bosnu i Hercegovinu.

Poslije raspada SFRJ, 1991. godine, ovaj praznik je ukinut, a današnja Bosna i Hercegovina zvanično ne proslavlja ni jedan dan kao Dan ustanka, dok se 27. juli i dalje nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata Bosne i Hercegovine (bivši SUBNOR BiH) i grupa građana.

Tako će biti i ovoga puta, kada će u četvrtak biti organizovana proslava 27.jula, Dana ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu i to u Srnici opština Banovići.Udruženje građana Jospi Broz Tito Banovići organizovaće polaganje cvijeća kraj spomen obilježja palim borcima Drugog svjetskog rata i borcima i šehidima palim u odbrambeno-oslobodilačklom ratu 1992.-1995.godina.

Vaš komentar na članak: