Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.Tako je danas bilo kod obitelji Tadić u naselju Jezero-Živinice, kojima su se pridružili Rudi Lenert i Dragan Jovanović.Zajedno su na ražnju okrenuli 5 prasića, a dok se ražanj okretao kuhala se riblja čorba.

“Najbolje je kada nas se više udruži, svi damo svoj doprinos organizaciji priprema dobre vatre za ražanaj, kao i ostalog što ide s tim”, kaže nam Rudi Lenert.

“Imamo dovoljno ražnjeva na motor, sve je pregledano kako treba, sitniji kvarovi su otklonjeni, tako da odlično funkcioniraju i sigurno je tako da je prasetina odlično pečena, kako to i treba da bude na naš veliki blagdan Božić”, kaže Stjepan Tadić.

Tradicija da zajedno na Badnji dan u obitelji Tadić peku pečenicu nastavljena je i ove godine:

“Po našoj tradiciji zajedno svake godine okrećemo prasad na ražnju, samo što se smjenjuje domaćinstvo. Dok se ražanj okreće pripremljeni su mezetluci i posna hrana, pa ko posti jede posnu hranu, a ko neće imaju mezetluci i piće. Osim obitelji okupe se komšije i prijatelji, pa to bude dobar uvod pred sutrašnji veliki praznik Božić”, pričaju nam Tadići.

Susjed Cazim Šabanović rado navrati kod komsija Tadića, druže se i razmjene cestitke:

“To su naše dobre komšije s kojima djelimo dobro i zlo.Na sreću danasa imamo mnogo razloga da slavimo veliki praznik, isto kao i oni što se pridruže kada je kod mene Bajram”.

I u Gornjim Živinicama su se vrtili raznjevi, a Božo Brakić kaže kako tradiciju ne treba kvariti:

“Tokom ovih blagdana okupljaju se familije, dolazi rodbina iz inostranstva, tako da to daje posebnu draž ovim praznicima”.

Kažu danas nema jesti prasetinu dok se ne obavi misa Polnoćka, ali je najbolje da to ostane za sutra, kada se svi dobro naspavaju i odmore! Neka im je sretan blagdan Božić!/Š.G./

Vaš komentar na članak: