Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.Tako je danas bilo kod obitelji Tadić u naselju Jezero, te Rdi Lenert i Dragan Jovanović.Zajedno su na ražnju okrenuli 5 prasića, a dok se ražanj okretao kuhala se riblja čorba.

“Najbolje je kada nas se više udruži, svi damo svoj doprinos organizaciji priprema dobre vatre za ražanaj, kao i ostalog što ide s tim”, kaže nam Rudi Lenert.

Tehnika je na upravljanje povjerena Stjepanu Tadići, koji elekrtriku poznaje u malom prstu:

“Imamo pet ražnjeva na motor, sve je pregledano kako treba, sitniji kvarovi su otklonjeni, tako da odlično funkcioniraju i sigurno je da će prasetina biti odlično pečena, kako to i treba da bude na naš veliki blagdan Božić”, kaže Stjepan.

Tradicija da zajedno na Badnji dan u obitelji Tadić peku pečenicu nastavljena je i ove godine:

“Po našoj bratskoj tradiciji zajedno svake godine okrećemo prasad na ražnju, samo što se smjenjuje domaćinstvo. Danas je domaćin brat Ilija i on zna šta mu je obaveza. Imamo i razumjevanja jer je pomalo obolio, ali se ndamo da će i to uz Božiju pomoć proći. Dok se ražanj okreće pripremljeni su mezetluci i posna hrana, pa ko posti jede posnu hranu, a ko neće imaju mezetluci i piće. Osim obitelji okupe se komšije i prijatelji, pa to bude dobar uvod pred sutrašnji veliki praznik Božić”, pričaju nam braća Tadić.

Sestrić Stjepan je dobar majstor za struju pa je sve dobro funkcionisalo-ražnji su se sami okretali, samo je na domaćinu bilo da obezbjedi dovoljno žare!

Kažu danas nema jesti prasetinu dok se ne obavi misa Polnoćka, ali je najbolje da to ostane za sutra, kada se svi dobro naspavaju i odmore! Neka im je sretan blagdan Božić!/Š.G./

Vaš komentar na članak: