Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.Tako je danas bilo kod obitelji Tadić u naselju Jezero.Zajedno su na ražnju okrenuli 4 prasića.

Stjepan Tadić je zadužen za motoruku, koja je besprijekorno funkcionisala na danas suncem obasjanu nedjelju:

“Imamo dovoljno ražnjeva na motor, sve je pregledano kako treba, tako da odlično funkcioniraju i sigurno je tako da je prasetina odlično pečena, kako to i treba da bude na naš veliki blagdan Božić.Mehanizam za ražanj koristimo jednom godišnje i to u ovo vrijeme, a u neka bolja vremena to smo češće radili”, kaže Stjepan Tadić.

Tradicija da zajedno na Badnji dan u obitelji Tadić peku pečenicu nastavljena je i ove godine:

“Po našoj tradiciji zajedno svake godine okrećemo prasad na ražnju, samo što se smjenjuje domaćinstvo. Dok se ražanj okreće pripremljeni su mezetluci i posna hrana, pa ko posti jede posnu hranu, a ko neće imaju mezetluci i piće. Osim obitelji okupe se komšije i prijatelji, pa to bude dobar uvod pred sutrašnji veliki praznik Božić”, pričaju nam Tadići.

Susjed Ćazim Šabanović rado navrati kod komsija Tadića, druže se i razmjene čestitke:

“To su naše dobre komšije s kojima djelimo dobro i zlo.Na sreću danasa imamo mnogo razloga da slavimo veliki praznik, isto kao i oni što se pridruže kada je kod mene Bajram”.

Tako je danas u mnogim živiničkim domaćinstvima, među građanima koji obilježavaju blagdan Božić./Š.G./

Vaš komentar na članak: