Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.Tako je dans bilo kod braće Tadić: Ilije, Marka i Šime, te njihovog sestrića Stjepana Tadića. Zajedno su na ražnju okrenuli 4 praseta-svima po jednog.

Kažu da im je to tradicija da zajedno na Badnji dan peku pečenicu i ovako glasi njihova priča:

“Danas je baš bio lijep dan, mada bi mi voljeli da je bilo snijega, koji dodatno uljepša ovaj naš veliki praznik-nekako ga okiti. Ali, lijepo je opet i ovako kako je danas bilo. Po našoj bratskoj tradiciji zajedno svake godine okrećemo prasad na ražnju, samo što se smjenjuje domaćinstvo. Danas je domaćin najmlađi brat Šimo i on zna šta mu je obaveza.Domaćin, dakle, ima obavezu da pripremi tehniku za ražanj, drva, naloži vatru, pripremi priključke za struju. Uz to pripreme se mezetluci i posna hrana, pa ko posti jede posnu hranu, a ko neće imaju mezetluci i piće. Osim obitelji okupe se komšije i prijatelji, pa to bude dobar uvod pred sutrašnji veliki praznik Božić”, pričaju nam braća Tadić.

Sestrić Stjepan je dobar majstor za struju pa je sve dobro funkcionisalo-ražnji su se sami okretali, samo je na domaćinu bilo da obezbjedi dovoljno žare. Stjepan i Rudi Lenert su na zajedničkom zadatku, pošto su ima obitelji sa manje članova pa će popoloviti prase, koje je zato nešto veće od ostalih prasića!

Kažu danas nema jesti prasetinu dok se ne obavi misa Polnoćka, ali je najbolje da to ostane za sutra, kada se svi dobro naspavaju i odmore! Neka im je sretan blagdan Božić!/Š.Gadžo/

Na slici: Složna braća sa složnim prijateljima i komšijama

Vaš komentar na članak: