Kurban Bajram ili Hadži Bajram je najznačajniji islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana.

Za ovaj praznik očevi i majke daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trpezu za goste. Bajram namaz se klanjanja od strane muških članova porodice (molitva čijim završetkom otpočinje kurbanski Bajram),nakon čega se odlazi na groblja, te se potom vraćaju u svoje domove gde su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima Islamske vjere.

Za Kurban-Bajram se žrtvuje najvredniji kurban koji prodica poseduje. Simbolika kurbana temelji se na žrtvi i bogobojaznosti, a klanje kurbana prisutno je u svim svjetskim kulturama i civilizacijama. Muslimani za hadžijski Bajram žrtvuju kurban, pa se tako ovaj Bajram naziva Kurban Bajram. Svake godine za vrijeme hadža, u mjesecu zul-hidždžeu, vjernici kolju kurban, koji je najčešće ovan, te od njega trećinu dijele siromašnima, trećinu rodbini i komšijama, a trećinu ostavljaju za vlastite potrebe.

Tako svake godine, pred Kurban-Bajram, u gradove širom Bosne i Hercegovine i njihovu okolicu, pristižu kurbani, koje vjernici odabiru i na prvi dan Bajrama obavljaju obred klanja.

Neka je sretno: BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

Vaš komentar na članak: