Premijer Nikšić primio delegaciju Konjuha

niko

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju „Konjuha“ Živinice koju je predvodio direktor ovog privrednog društva Admir Suljić. U delegaciji iz Živinica bio je i načelnik ove općine Hasan Muratović.

Obostrano je konstatirano da ova kompanija koja se susreće sa brojnim teškoćama u svom poslovanju ima materijalni i ljudski potencijal da stane na zdrave noge u čemu joj je potrebna podrška svih subjekata, od općine do Federacije. Istaknuto je i da se prije svega nameće potreba povratka međusobnog povjerenja kako bi ovaj nekadašnji gigant drvne industrije ponovo zauzeo mjesto na tržištu koje je nekada imao. U tom smislu predstavljen je plan ozdravljenja ove kompanije koji bi u određenom periodu donio poboljšanje statusa „Konjuha“ i nastavak proizvodnje, te zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Bilo je riječi i o potrebi uvezivanja staža radnika koji su stekli uvjete za penziju, u čemu će Vlada Federacije, kao i u brojnim ranijim slučajevima, namjenski izdvojenim sredstavima, putem Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije pružiti punu podršku kako bi se ovaj problem riješio.

Istaknut je i problem zdravstvenog osiguranja radnika, u čemu je Federalna vlada već poduzela određene korake kako bi se u suradnji sa svim kantonima omogućilo pravo na liječenje onima kojima je to potrebno./Press Vlade FBiH/