U subotu, 25. februara, će se odigrati utakmica 17. kola muške Premijer lige BiH između RK „Konjuh“ Živinice i RK „Prijedor “ Prijedor, pa je tim povodom održana press konferencija u prostorijama RK Konjuh Živinice kao i analiza dešavanja na utakmici RK „Sloga“ Doboj i RK“ Konjuh“ Živinice.

Novinarima su se obratili predsjednik RK „Konjuh“ Almir Šahinpašić, trener Bojan Unčanin i igrač Davor Kadić. Davor Kadić, čija vrlo uspješna karijera traje dvadeset godina, osvrnuo se na stanje u ekipi poslije utakmice sa Slogom:

“U svojoj dugoj karijeri imao sam par utakmica „teških“ od strane sudaca ali možda nikad kao ovu. Mislim da se sportske pobjede sve više dešavaju van terena, izvinjavam se na izrazu „u kafani“. Za ovu smo se utakmicu pripremali temeljno od tehnike i taktike pa sve do kako smo i predvidili suđenja, jer ova utakmica nam otvara ostvarenje klupskog cilja koji je Liga za prvaka BiH. I pored stalnih provokacija sudaca držali smo rezultat u svoju korist. Za mene najveći problem je bio dosuđvanje 2+2 minuta za prekršaj koji nisam ni uradio i prigovor koji nije postojao. Na meni su u finišu utakmice napravljena dva čista penala, a suci su ostali nijemi. O finišu utakmice, tačnije zadnjih deset minuta, ne bih ni da spominjem. Najveća satisfakcija u svemu ovome je ta da su mi se igrači Sloge poslije utakmice izvinjavali za nepravdu koju su nam nanijeli suci”.

Trener Bojan Unčanin se takođe osvrnuo na utakmicu sa Slogom i dolazeću sa Prijedorom:

“Ne mogu se sjetiti kada sam u svojoj bogatoj karijeri igrača i trenera imao ovakvu utakmicu, sa toliko pogrešnih sudijskih odluka na našu štetu i još pri tome da te isti otvoreno provociraju svojim nastupom.Znajući šta nam ova utakmica donosi dobro smo se pripremili taktički i psihički. Znali smo da su ovo sudije koje su u nekoliko navrata oštetili Konjuh u skorijoj prošlosti, te smo i na taj način pripremili igrače i klupu za utakmicu. Iako su nas sudije provocirale čitavo vrijeme, igrači su igrali našu igru gdje smo u nekoliko navrata vodili po četiri gola razlike. Deset minuta prije kraja utakmice sudije su nekoliko puta namjerno napravile, iz samo njima poznatih razloga, povredu pravila igre u korist domaće ekipe i time direktno uticale na rezultat utakmice. Imao sam veliki problem da „podignem glavu“ svojim igračima koji su uglavnom mladi ljudi, potpuno predani rukometu. Zašto nam se sve ovo događa, nije mi jasno? Zar zaista nije najjednostavnime dozvoliti da pobjedi bolji? Veoma teško će nam biti „vratiti“ ekipu, jer već u subotu, 25. februara, igramo utakmicu 17. kola muške Premijer lige BiH u Živinicama sa Prijedorom. Ovom prilokom pozivam naše vjerne navijače da svojim navijanjem pomognu u očekivanoj novoj pobjedi, čime ćemo ostati u priključku za vrh tabele”.

Nemamo se kome žaliti za loše suđenje

Almir Šahinpašić predsjednik Kluba se također osvrnuo na utakmicu 16. kola MPL BiH između RK „Sloga“ Doboj i RK“ Konjuh“ Živinice, kao i na situaciju u RS BiH:

“U srijedu smo odigrali kvalitetnu utakmicu protiv Sloge iz Doboja koju je karakterisala borbena igra obje ekipe. Ovom prilikom želim čestitati Slogi na pobjedi, a svojim igračima na vrlo dobroj igri i sportskom ponašanju. Sjenu na izvarendnu sportsku priredbu bacili su oni koji ne treba da budu primjećeni, a to su po ko zna koji put u Premijer ligi BiH djelioci pravde, odnosno nepravde. Oni bez ikakve odgovornosti kroje rezultate, a time i plasman ekipa u vrhu kao i na dnu tabele. Ova utakmica nam je bila vrlo važna jer bi pobjedom vjerovatno trasirali ostvarenje našeg cilja za ovu sezonu, a to je plasman Kluba u Ligu za prvaka BiH. Napominjem da nismo uložili žalbu na utakmicu jer smatramo da se nemamo kome žaliti, iz razloga što smo se žalili nekoliko puta i nikada nismo dobili satisfakciju.
Moram napomenuti da je vrlo indikativno da Konjuh u ovoj sezoni već treći put gubi dobijene utakmice sudijskim odlukama. Na našu sreću dobrim i kvalitetnim radom napravili smo ekipu sa kojom nas bar ne mogu istjerati iz Premijer lige BiH, što nije garancija za neke vrlo kvalitetne ekipe kojima se to može desiti. Sjetimo se samo lakrdije iz prošle takmičarske sezone kada su potpuno neopravdano ispali Gračanica i Bosna Visoko, a u Savezu niko „nije ni trepnuo“. Odgovorni ljudi iz Saveza, na čelu sa generalnim sekretarom, jednostavno se „ne miješaju u svoj posao“. Katastrofalno suđenje je samo „vrh ledenog brijega“ u ukupno lošem stanju našeg rukometa. Moram konstatovati da mi danas u BH rukometu imamo situaciju identičnu onoj u Fudbalskom Savezu BiH od prije nekoliko godina. Hoću da vjerujem da će zdrava komponenta BH rukometa u narednom periodu ipak smoći snage da ozdravi i podigne sa dna rukometni sport, koji je nekada prednjačio na prostorima bivše države, a danas smo na samom začelju, daleko iza Makedonije, Srbije i Crne Gore, a o Hrvatskoj i Sloveniji da i ne govorimo”./Press RK Konjuh/

Vaš komentar na članak: