Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle, u kooperaciji sa Fondacijom Heinrich Böll i u saradnji sa Centrom za omladinski razvoj PRONI iz Brčkog i Američkog kutka Brčko je organizirao Okrugli sto pod nazivom:

„Korištenjem energije sunca do pozitivnih klimatskih promjena“ i javnu promociju solarnih modela. Na Okruglom stolu jeprezentiran dokument „Solarni sistemi za toplu vodu“.

Učesnici su informirani o planiranju, konstruisanju instaliranju i održavanju solarnih sistema za zagrijavanje vode i prostora, a preporučene su im i najoptimalnije tehnologije.

Na Okruglom stolu je prisustvovalo preko 40 predstavnika vlasti, predstavnika obrazovnih ustanova, OCD, građana,učenika i medija.Učesnici su međusobno razmjenjivali iskustva o fukcionisnju, prednostima i načinima instaliranja različitih modela solarnih sistema.

Nakon prezentacije i diskusije učesnici Okruglog stola su zaključili da je primjena solarnih sistema u Brčkom još mala ali su i izrazili i nadu da će, mogućim subencioniranjem, od strane vlasti ovi sistemi biti sve prisutniji u domaćinstvima u Brčkom. Evidentno je da unutar postojećih školskih programa u tehničkim školama postoji prostor za integriranje ove teme – ali je neophodno aktivnije djelovanje menadžmenta, profesora, nadležnog ministarstva i drugih institucija.

Nakon okruglog stola učesnici su diskusiju nastavili kraj izloženih solarnih modela. Međusobno su razmjenjivali iskustva o praktičnom značaju primjene solarnih sistema za korisnike u javnim ustanovama, domaćinstvima i pozitivnim efektima na okoliš.
Predstavnici medijskih kuća su istakli da je neophodno raditi na promociji solarne energije, prednostima i jednostavnosti njenog korištenja./Centar za ekologiju i energiju Tuzla-PRONI Brčko/

Vaš komentar na članak: