Na poziv njegove ekselencije ambasadora Vlade Japana Hideo Yamaza direktor Osnovne škole G.Živinice Zikret Kudić i prof. Džemo Brčaninović posjetili su pomenutu rezidenciju i prisustvovali svečanom prijemu odlazećeg ambasadora iz BiH. Vlada Japana je veliki prijatelj pomenute škole i BiH u cjelini, jer upravo zahvaljujući Japanu učionice i kabineti su opremljeni namještajem i vrijednim nastavnim sredstvima.

Ambasador Japana Hideo Yamaza je u ime Vlade i naroda Japana svečano predao na upotrebu učionički namještaj, nastavna pomagala i druge potrebe u vrijednosti od 55 hiljada Eura i to tokom obilježavanja Dana škole prošle godine 5.juna.

Direktor OŠ G.Živinice Zikret Kudić je još jednom izrazio zahvalnost narodu i Vladi Japana na vrijednoj donaciji:

“Naša osnovna škola, učenici, nastavno osoblje i roditelji, kao i cijelo mjesto su zahvalni narodu Japana na vrijednoj donaciji za našu školu. Podsjećam da smo najmlađa škola u BiH, koja je tokom rata devastirana, pa nam je namještaj, opreme kabineta i drugo od Vlade Japana dobro došla, na čemu smo im mnogo zahvalni”.

Profesor Džemo Brčaninović je takođe zadovoljan što je ukazana čast da škola G.Živinice ima svog predsatvnika na prijemu u rezidenciji ambasadora Japana:

“Bilo je na prijemo mnogo viđenih gostiju, pa nam je utoliko draže što je i našoj školi ukazana čast da ima svoje predstavnike u amasadi Japana, gdje smo upoznali i novog budućeg ambasadora, s kojim ćemo takođe uspostaviti saradnju”.

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Yamaza je istakao kako se njegova zemlja opredjelila da poslije rata ulaže u razvoj obrazovanja, kako bi zemlja brže išla naprijed. Takođe je izrazio zahvalnost što je Vlada Japana odlučila pomoći Bosni i Hercegovini poslije strašnog rata, ali i prošlogodišnjih majskih poplava!

“Vlada se opredjelila za pomoć školama u BiH odmah nakon rata, 1996.godine, kako bi pomogli sektoru obrazovanja, te time doprinijeli poboljšanju obrazovanja u BiH”, rekao je jpanski amabasador prilikom posjete OŠ G.Živinice tokom prošle gdodine i požečilio je da će ta saradnja biti nastavljane i ubuduće./Š.Gadžo/

Na slici: Predsatvnici OŠ G.Živinice u ambasadi Japana u Sarajevu

 

Vaš komentar na članak: