-Posjeta osoblja i štićenika Centra za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Smoluća JU Prva osnovna škola Živinice

-Realizacija projekta „Borba protiv ovisnosti“

Tokom prošle školske godine članovi sekcije „Ovisnost i prevencija“ pokrenuli su inicijativu da učenici JU Prva osnovna škola Živinice posjete Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama Smoluća.

Neprocjenjiva je svrha saradnje sa Centrom, jer su učenici „iz prve ruke“ saznali kako razmišljaju ovisnici, dobili su odgovore na brojna pitanja koja ih muče… Nakon posjete, i odslušanih predavanje stručnih osoba, razgovarali smo sa liječenim ovisnicima. Iskustva štićenika Centra su bila veoma emotivna i svakako su doprinijela učenicima da se zamisle i dobro razmisle o svojim budućim postupcima.

Danas je realiziran drugi dio projekta, tj. u posjetu su nam došli pedagozi i štićenici Centra iz Smoluće, koji su nas podsjetiti na njihova iskustva, ali i upozorili na razne štetnosti koje sa sobom nose droga i drugi opijati, kao što su cigarete i alkohol.

Projektom „Borba protiv ovisnosti“, realizovanom u CROPS-u i JU „Prva osnovna škola“ Živinice, a na temelju povratnih informacija, zaključeno je da se postavljeni ciljevi ispunjavaju i da su rezultati očekivano dobri, a saradnja će se također nastaviti.

Zaključujemo da je nemjerljiv značaj razmjene iskustava učenika i štićenika Centra, kao i saradnja i drugarski odnos između učenika i nastavnika škole./Lejla Idrizović, prof. b/h/s jezika i književnosti/

Vaš komentar na članak: