Priprema za blagdan Božić po planu

Badnji dan i Badnja noć predstavljaju dan i noć iščekivanja, kada katolici vrše posljednje pripreme za dolazak Božića, najdražeg blagdana, koji se obilježava kao dan rođenja Isusa Krista.

Tako je danas bilo kod obitelji Tadić u naselju Jezero.Zajedno su na ražnju okrenuli 5 prasića i to traje već godinama.Šimo, Marko, Stjepan, Ivo i Zoran su poranili i obavili sve pripreme.

Ovoga puta domaćin je bio Šimo Tadić i o današnjim aktivnostima kaže:

“Malo nas je vjetar poremetio, ali smo postavili zaštitu s jedne strane kuće i kod samih ražnjeva, kako bi smanjili uticaj vjetra.Imamo pet prasića i zahvaljujući našem Stjepanu koji se razumije u elektriku motori nesmetan okreću prasiće, pa se nadamo da će svi biti pečeni na vrhunskom nivou”.

Stjepan Tadić ističe zadovojstvo što su ponovo svi na okupu, a u povodu najvećeg blagdana:

“Ovo je za nas poseban dan.Ne samo mi Tadići, navrati nam i društvo iz susjedstva, a najavljen je dolazak i prijatelja iz Tuzle.Meze i piće je spremno i dok se ražnji okreću razgovaramo o običajima prigodom ovog velikog praznika, pa tu bude šala i lijepih dosokočica”.

Ivo Tadić je zadužen za lopatu, a kako s njom rukuje-kaže:

“Ne smije manjkati uglja za loženje.Imamo jednu gomilu vatre na kojoj pripremamo žar i kad bude potreba lopatom podbacujem ispod prasića.Ali, desi se da me prevari koja čašica dok sjedimo i razgovaramo, ali tu je društvo koje me “gurne” i podsjeti na zadaću tokom okretanja ražnjeva”.

Tako je danas u mnogim živiničkim domaćinstvima, među građanima koji obilježavaju blagdan Božić.Okreću se ražnjevi s prasićima, a već sutra sve će se to naći na bogatoj trpezi božićnog blagdana./Š.G./