Medžlis Islamske zajednice Tuzla, J.U. Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona i BZK ‘Preporod’ Općinsko društvo Tuzla, organizuju projekciju dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans „Logor“, 9. januara 2017. godine u 19,00 sati u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.
Projekcija filma koji govori o onome što se događalo u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije, bit će upriličena povodom 9. januara, Dana podsjećanja na genocid.
Nakon projekcije bit će upriličen razgovor sa eminentnim gostima.

O filmu:

Prošlo je više od 20 godina od zatvaranja koncentracionih logora za Bošnjaka i Hrvate u Prijedoru. Bio je to zločin nad civilima koji je cijeli svijet podsjetio na nacističke zločine iz Drugog svjetskog rata. Prijedor i koncentracioni logori su simbol stradanja civila u BiH. Mnoge žrtve vratile su se u svoje domove u Prijedoru, iz kojih su protjerani kada je formirana Republika Srpska. U ovom filmu o tim danima stradanja svjedoče preživjeli logoraši i novinari koji su još ’92. godine objavili šokantnu vijest da se zločini poput onih iz nacističkih logora ponovno događaju u Evropi: Ed Vulliamy i Penny Marshal.

Ovo je priča o onome što se događalo u prijedorskim logorima, ali i o bolnom periodu postratne tranzicije u kojoj žrtve svjedoče o bolnoj neučinkovitosti institucija međunarodnog prava. Neki koji su osuđeni za zločine, već su izdržali kazne. Postavlja se pitanje: Je li tranzicijska pravda postigla svoj cilj? Šta žrtve misle o sudskim odlukama? Je li institucionalna pravda ispunila svoju svrhu?
Produkcija: Al Jazeera Balkans i Al Jazeera Human rights & Public liberties dpt. iz Dohe
Reditelj: Nidal Magrabi/Press BKC TK/

Vaš komentar na članak: