Povodom Dana općine Živinice danas je svečano pušten na upotrebu novi most na rijeci Oskovi u Mjesnoj zajednici Litve. Na inicijativu poslanika u Skupštini TK iz BPS “Sefer Halilović” Mirze Sakića, ovaj projekat uspješno je priveden kraju, tako da je ponovo došlo do spajanja obala dvije mjesne zajednice: Litve i Oskove.

Svečanim presjecanjem vrpce općinskog načelnika Asima Aljića, poslanika Mirze Sakića i vijećnika OV Živinice Elvisa Brčaninovića most je pušten na upotrebu. Mirza Sakić je na današnjoj svečanosti rekao:

“Mještana ove dvije mjesne zajednice oduvijek su imali teškoće oko prelaska Oskove. Podsjećam da je prvi most izgrađen 1976.godine i do danas je šest puta obnavljan, a samo su mogla prelaziti putnička motorna vozila. Ovaj današnji most veoma je kvalitetan i mogu prelaziti sva prevozna sredstva. Koštao je 120 hiljada KM, a inicijativu za gradnju pokrenuo sam kao vijećnik, kako bi ovaj problem trajno riješili. Veoma je veliki značaj mosta, ne samo za građane ovih mjesnih zajednica, već i kao alternativna komunikacija dva regionalna puta. Zahvaljujem se općinskom načelniku Asimu Aljiću koji nam je pomogao prilikom realizacije ovog važnog projekta”, rekao je poslanik Mirza Sakić i dodao kako će uskoro početi gradnja još jednog mosta na Oskovi, nizvodno 300 metara.

Općinski načlnik Asim Aljić je okupljenim mještanima rekao kako će općina i dalje iz sredstava Budžeta pomagati infrasatrukturu u mjesnim zajednicama:

“Ovo je važan projekat za našu općinu. Mi smo danas na rjčici Krivači pustili na upotrebu još jedan most, kako bi stvorili što bolje uslove za život u našoj lokalnoj zajednici. Mi odmah idemo na gradnju drugog mosta na Oskovi, nizvodno 300 metara, novcima Vlade Repoublike Turske. Litva i Oskova zalužuju još ovako kvalitetnih projekata”.

U mjesnim zajednicama Litve i Oskova živi preko 8 hiljada stanovnika, što najbolje govori od kolike je važnosti ovaj most, kako ga popularno nazvaše “Mirzina ćuprija”, koja je široka 6, a dužine 25 metara. Sredstvima “marka na marku” okolina mosta uređena je i sa 300 metara asfaltnog puta, tako da je ovaj dio grada dobio sasvim ljepši izgled./Š.Gadžo/

Na slici: Svečanim presjecanjem vrpce pušten na upotrebu novi most

Vaš komentar na članak: