Danas su nastavljeni protesti u mnogim gradovima Federacije Bosne i Hercegvine sa bošnjačkom većinom, a od danas je protestima u Livnu nezadovojstvo građana zahvatilo i šire prostore Federacije BiH. I pred zgradom općinske admicitracije u Živinicama okupjeno je bilo danas oko hiljadu protestanata. Protesti su protekli mirno, uz obraćanje pjedinih predstvanika nezadovoljnih radnika, bivših boraca, omladine i građana.

Prisutnima se obratio i predsjednik Sindikalnog odbora Konjuha Mevludin Trakić, koji je preko megafona iznio poznate stavove za koje se bori Sindikat ove firme:

“Četiri godine se borimo da spasimo našu firmu, da budućim generacijama ostavimo mjesta gdje će zarađivati svoje plate, ali nemamo uspjeha. Oni koji bi nam mogli pomoći neće, a mi ne tražimo milostinju već kredit koji ćemo vratiti. Ne možemo dozvoliti da propadaju i uništavaju se firme. Ko može napraviti firmu kapaciteta Konjuh i zaposliti tolike radnike-takav primjer zadnjih 20 godina nismo imali, ali zato jesmo kada ih treba zatvoriti i uništiti.

Bilo nam je obećano da će kreditima pomoći Konjuhu, pa kada su odustali iz Vlade FBiH su rekli da će otkupiti naše dionice, kao tada će kao vlasnici imati zakonsku osnovu za pomoć firmi. Međutim, kada smo mi sakupili 73 odsto dionica odustali su, valjda misleći da to ne možemo, tako da sada o nama niko ne brine”, rekao je trakić i prisutnim uputio uzvik “Ostavke”!- što su ovi i podržali.

Nezadovoljni građani uzvikivali su ostavke načelnika i općinskog vijeća,  smjenu direktora javnih preduzeca na području općine Živinice…

Skup i zgrade Općine Živinice, u današnjim mirnim protestima, obebjeđivale su  policijske snage PU Živinice i nije bilo potrebe za intervencijama! Protestanti su se razišli oko 15  sati./Š.G.

 

 

 

Vaš komentar na članak: