Prva OŠ: Dan svjesnosti o autizmu

Skupština Ujedinjenih nacija odabrala je za obilježavanje 2. aprila Dan svejsnosti o autizmu, čime želi skrenuti pažnju javnosti širom svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja, koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Prema epidemiološkim istraživanjima, na 10000 novorođene djece rađa se 4 do 5 djece s autizmom.Kod većine autista postoje nepravilnosti u četiri velika organska sustava: živčani, imunološki, endokrini i probavni sustav.

Dan svjesnosti o autizmu obilježen je i među učenicima Prve osnovne škole Živinice.Profesorice razredne nastave u starijim odjeljenjima su organizovali nekoliko aktivnosti, o čemu više saznajemo od Eldine Đug:

“U četvrtim razredima imali smo razne aktivnosti u povodu Dana svejsnosti o autizmu. Tako su učenici u mom IV-b odjeljenju dvije godine uzastopno davali podršku djecei oboljeloj od autizma. Bili smo u Lukavcu u Centru za djecu s posebnim potrebama”Mali svijet”.Uz to, organizovali smo radionice na kojima smo pravili paketiće za djecu pomenutog Centra. Paketići su sadržavali razne slatkiše, koje su naši učenici donirali. Upoznali smo učenike s pojmom autizma, a radili smo i prigodne plakate”.

Učenici IV-b razreda prošle godine su dobili majice koje simboliziraju Dan svjesnosti o autizmo, a to im je bio poklon od Esmalinine mame Melihe Brooks.

Slično je bilo i u drugim odjeljenjima četvrtih razreda, a naša kamera zabilježila je i dio aktivnosti  u odjeljenjima Farizade Alispahić, Alana Goletića, Erne Berberović i Eldine Siočić.

Svoj doprinos obilježavanju Dana svjesnosti o autizmu dali su i učenici trećih razreda, profesora razredne nastave Zirajete Halilbašić III a, Elzine Hajdarević-Spahić III b, Tomislava Tomičića III c, Mirzete Abadžić III d i Avde Memića III e.U aktivnosti su bile uključene još članice sekcije Crveni križ Džana Paprikić, Ema Omerefendić i Nejla Delić. Svi su prikupili slatkiše i napravili paketiće za polaznike pomenutog Centra./Š.G./