Ono što je u ovom periodu godine aktuelno jesu maturske svečanosti. Nakon što smo ispratili prošlog petka srednjoškolce, večeras su gradskim ulicama defilovali maturanti Prve osnovne škole Živinice.Kretali su se Prvom ulicom, zatim pored zgrade Šumarstva, pa Ulicom Alije Izetbegovića do krajnjeg odredišta – Gradske dvorane. Naravno, cijelim putem pratili su ih znatiželjni pogledi rodbine i prijatelja, te vršnjaka koji su sad osmi razred i koji će naredne godine njihovim stopama.

Direktor Prve OŠ Omer Ramić hvali generaciju mataranata na ispraćaju:

“Večeras se opraštamo od jedne sjajne geeracije, koja je tokom svog školovanja u našoj javnoj ustanovi mnogo postigla, od čega, zajedno sa ostalim učenicima i nastavnim osobljem dva puta šampioni TK, a uvijek u samom vrhu, kao i na nedavnom eksternom testiranju gdje su po uspjehu drugi u TK. Ispraćamo 98 maturanata iz 4 odjeljenja, svi uspješno završavaju školovanje, bez ponavljača smo. Među njima je 37 odličnih učenika od prvog razreda i biće nagrađeni specijalnim diplomama. Čestitam im uspješan završetak školovanja kod nas i da budu tako uspješni u svom daljem izboru školovanja”.

Oko škole velika graja, svi gledaju šta je ko obukao i kako se uredio za ovu svečanu priliku. Ocjene su i tu prolazne. Profesor Mersudin Halilčević u velikoj gužvi želi još jedan lijep fotos sa svojim odjeljenjem. Ipak ne uspijevamo sve okupiti. Pun je hvale za svoje odjeljenje:

“Veoma su dobri bili, učestvoali su na mnogim takmičenjima, osvajali nagrade gdje got da su se pojavili. Dakle, ne samo ono što uče u nastavi, svi su uglavnom bili članovi raznih sekcija u školi ili klubova u gradu. Više od polovine su odlični učenici i pred njima je svijetla budućnost”.

Među maturantima zapažamo učenicu generacije Belmu Ramić u pratnji zadovoljnih roditelja i prijatelja. O njoj smo već sve rekli, osim da joj poželimo sretan nastavak školovanja. Elnur Selić je takođe bio odličan učenik, uvijek među najboljima, a nastaviće, kaže, u Medicinskoj školi Živinice. Maid Murić se dugo mislio gdje će nastaviti školovanje, pa je ipak riješio da upiše kompjutersko oblikovanje. Svestrana Amina Nišić je već upisala Internacionalnu školu u Tuzli, a za Ilmu Kočan je još ostalo nekoliko dana da se opredjeli na koju će stranu. I tako redom-želja do želje, uglavnom mjesta u srednjim školama za đaka kakvi su danas ispraćeni vrata su širom otvorena.

Nakon defilea po grasdkim ulicama i obaveznim snimcima na otvorenom, matursko veče nastavljeno je uz muziku, đuskanje, druženje i naravno dobru zabavu, koja je obilježila kraj osnovnog obrazovanja./Š.G./

Vaš komentar na članak: