Danas, 8. aprila, obilježava se Svjetski dan Roma, u čast prvoga Svjetskog kongresa Roma održanoga 1971.godine, kada su Romi službeno dobili svoju zastavu i himnu. Doprinos obilježavanju Svjetskog dana Roma dala je i Prvo osnovna škola Živinice, koja je organizovala prigodan program za učenike i roditelje.

Iako su istraživanja pokazala da prema Romima postoji svojevrsna distanca, ali i distanca Roma prema neromima, integracija Roma u zajednice u kojima žive iz godine u godinu sve je bolja. Najveći napredak postignut je u obrazovanju, čemu u Prvoj osnovnoj školi pridaju veliki značaj.

Direktorica Prve osnovne škole Živinice Edina Šehović je istakla da svi učenici ove škole imaju ista prava, bez obzira da li je pripadnik većinske ili manjinske nacionalne grupe. Pored romske u školi se njeguju kultura i običaji svih nacionalnih i vjerskih zajednica naše države.

Direktorica Edina je u prigodnom obraćanju na svečanosti čestitala Svjetski dan Roma i poželila djeci i roditeljima ove populacije uspjeha u životu i radu! Na prigodnoj svečanosti izveden je kulturno-zabavni program, u kojem smo vidjeli uspješne nastupe mladih recitatora, hora, drame, literarnih sastava učenika, a svoj doprinos dali su i učenici Osnovne muzičke škole.

Školski program povodom Svjetskog dana Roma pripremili su profeosri i nastavnici Elzina Hajdarević, Muhidin Šišić, Eldina Đug, SenFda Goletić, Sanela Selimović i Marica Ferhatbegović./Š.G./

Na slikama detalji sa današnje svečanosti u Prvoj OŠ

Vaš komentar na članak: