Danas je Prvu osnovnu školu Živinice posjetio ministar za kulturu, obrazovanje, nauku i sport u Vladi TK mr.Zlatan Muratović sa saradnicima. Prema riječima direktora ove javne ustanove Omera Ramića ministar se najviše interesovao o uslovima rada škole, kao i realizaciji sredstava za saniranje infrastrukture, koje je Vlada uložila tokom protekle i ove školske godine.

“Kako je poznato dobili smo sredstva Vlade TK za saniranje grijanja, tako da smo danas prvo pogledali prostoriju gdje je smještena nova kotlovnica, čime je izvršen uvid u realizaciju ove investicije. Naša škola je veliki potrošač toplotne energije: svaki dan ložimo po tonu uglju, pa ćemo u budućem periodu nastojati obnoviti krovnu konstrukciju zgrade, kao i dio zgrade sa ravnim krovom, te potom obaviti potrebnu toplifikaciju, kako bi smanjili potrošnju uglja. Naišli smo na razumjevanje od strane ministra Muratovića i očekujemo dalja ulaganja u obnovu zgrade naše škole”, rekao je direktor Ramić.

Osim nove kotlovnice u Prvoj osnovnoj škole obnovljen je i dio toplovoda i toplotnih ventila na radijatorima, ali potrebno je još sredstava da se taj dio u potpunosti dovrši, čime bi se ostavrile uštede na uglju od oko 30 odsto.

“Ovih dana smo uradili predračun na iznos od 22 hiljade KM za Vladu TK i općinu Živinice, od kojih očekujemo dalju podršku na sanaciji toplovoda, opremanju pet kabineta tablama i drugim nedostajućim namještajem”, ističe direktor Prve OŠ Omer Ramić.

Podjsećamo da je Prva osnovna škola na vrednovanju rada odgojno obrazovbnih ustanova u TK redovno osvajala jedno od prva tri mjesta. Uskoro se očekuju novi rezultati i sličan plsman ove odgojno obrazovne ustanove, pa je zato potrebno i više ulaganja za stvaranje povoljnijih uslova u realizaciji programskih zadataka.

Tokom dana ministar Muratović posjetit će još nekoliko škola na području općine Živinice, s ciljem boljeg uvida u rad javnih ustanova iz sfere odgoja i obrazovanja./Š.G./

Vaš komentar na članak: