Danas je u Prvoj osnovnoj školi održana radionicu povodom Svjetskog dana zdravlja. Bilo je veoma zanimljiva i učenici su pokazali svoju kreativnost. Nakon što je učenike upoznala sa temom profesorica razredne nastave Mirzeta Abadžić je održala kraće predavanje o zdravstvenom obrazovanju, potom su formirali grupe i zadali teme koje će se raditi.

Učenici su prvo poslušali kraće predavanje o zdravoj ishrani, a potom su podijeljeni u grupe i svaka grupa dobila je zadatak koji će raditi.

“Obradili smo bitne teze za zdravlje, možemo reći da zdrastveno obrazovanje obuhvata i životne vještine, kao što su komuniciranje, oslobađanje pritiska, rješavanje konfilktnih situacija i sposobnost donošenja odluka.Odlučili smo da tema današnje radionice bude prehrana, tako da smo govorili o dobrim navikama u ishrani, koju hranu treba jesti, o umjerenosti u jelu, kvalitetna i raznovrsna hrana sprječava bolesti i značaj redovnog konzumiranja obroka”, rekla je prof.Mirzeta.

Grupe su dobile zadatak (roditelji zajedno sa učenicima ), da naprave jelovnik za jedan dan, ono što djeca vole da jedu, ali da je zdravo. Poslije prezentacije jelovnika, drugi zadatak je bio da glume ili pjevaju ( svaka grupa je izvukla zadatak i to gluma ili pjevanje).

Roditelji su bili veoma ažurni brzo su naučili tekst, svoj zadatak odradili kroz glumu i pjesmu, a učenici du bili zadovoljni i sretni što su danas njihovi roditelji bili učenici. Učenik Đulović Ensar je sam početak radionice započeo sa pjesmom, uz harmoniku.

Vaš komentar na članak: