Prva OŠ: Svečani ispraćaj maturanata

Večerašnjem ispraćaju maturanata Prve osnovne škole prethodio je pljusak, ali to nije umanjilo vedro raspoloženje među mladima i njihovim pratiocima.Ipak, kiša je na vrijeme stala pa je defile poslije 18 sati mogao krenuti ulicama grada do BKC, odakle su autobusima otputovali do Hotela Pressident u Ljubačama.

Mnogo je želja i očekivanja u nastavku školovanja maturanata osnovaca.Elma Fočić je među 16 najboljih koja je tokom svih devet godina imala sve petice u dnevnicima:

“Nastojat ću biti uspješna i u nastavku školovanja u Medicinskoj školi Živinice, gdje se želim upisati za narednu školsku godinu. Zahvalna sam svim mojim učiteljima, nastavnicima i profesorima, kao i podršci roditelja, uz čiju sam pomoć postigla veliki uspjeh”, rekla nam je odlična Elma u pratnji roditelja i bliže familije.

Andrea Jurišić takođe završava osnovnu školu i želi nastaviti u Frizerskoj školi u Živinicama.Ispratili su je najbliži, kao i učiteljica u prvih pet godina Milica Mavrović, koja hvali svoje nekadašnje učenike:

“Drago mi je da me nisu zaboravili pa su me pozvali na ovu svečanost, koja je lijepa tradicija naše škole.Djeca su dobro učila, ima mnogo odličnih učenika, tako da vjerujem da će i dalje biti među najboljima”.

Direktor Prve osnovne škole Omer Ramić ističe da je riječ o veoma uspješnoj generaciji koju su večeras svečano ispratili:

“U četriri odjeljenja maturanata imali smo 101 učenika, super su bili, a osim najboljih ocjena treba reći da su postizali zapažene rezultate na takmičenjima iz nastavnih predmeta i drugih oblasti. Tu su bile i razne druge aktivnosti, tako da zaslužuju sve pohvale.Ono što posebno želim istaći je da među maturantima imamo 16 učenika koji od prvog do devetog razreda imaju same petice u dnevnicima, tako da i taj podatak mnogo govori o kakvoj se generaciji radi. Svi oni nagrađeni su specijalnim diplomama”.

A kada je riječ o generaciji odličnih učenika, za najbolju na nedavnom Danu škole proglašena je Alma Ramić, koja je takođe ispraćena od svojih najbližih.Za maturanticu Amilu Avdagić nije bilo dileme oko nastavka školovanja, tako da je već odlučila upisati se u JU Gimnaziju-novi IT smjer.

Profesorice razredne nastave Mirela Ikanović Nukić i Mirjana Vragolić vodile su jedno odjeljenje prvih pet godina školovanja i zaslužne su za čvrste temelje odgojno obrazovnog rada s mladim učenicima, koje su večeras ispratili na matursko veče. Tu je i učiteljica Mirzeta Zenunović koja se rado odazvala pozivu svojih bivših učenika:

“Zanimljivo je sada gledati ove naše drage maturante i prisjetiti se njihovih prvih dana u školi. Mnogo su sazreli i drago mi je kada čujem da tako dobro uče i posebno mi je zadovoljstvo što sam i ja dala svoj doprinos njihovom uspješnom obrazovnom putu”.

U daljem razgovoru sa učenicima maturantima saznajemo za mnoge njihove želje u nastavku školovanja, a među njima je odlikaš Adis Redžić, koji je izrazio želju da školovanje nastavi u tuzlanskoj Medresi.Svim našim maturantima poželimo još mnogo uspjeha tokom narednih godina obrazovanja!/Š.G./