Večerašnjim defileom maturanata Prve osnovne škole završene su svečanosti ovog tipa, kada su u pitanju osnovne i srednje škole u gradu. Veliki broj roditelja, rodbine i prijatelja okupio se pred zgradom Prve osnovne škole da bi ispratili maturante na svoje nezaboravno maturalno veče, koje je organizovano u Hotelu President.

Prije ulaska u autobuse defile se odvijao od Prve OŠ, Prvom ulicom, a potom pored zgrade Šumarstva i općine-sve do BKC, odakle su krenuli autobusom.

Direktor škole Omer Ramić ističe rezultate ove generacije:

“Večeras se rastajemo od 96 maturanata i ovo je 84. generacija osmogodišnjeg školovanja i peta generacija od kada je uvedeno devetogodišnje trajanje osnovnog obrazovanja. Ne treba posebno naglašavati da svi učenici prolaze, a da je među njima 20 odličnih od početka svog školovanja”.

Učenica generacije Agić Azra Fazila, kao i mnoge, zadovoljna je uspjehom, ali žali za rastankom:

“Mnogo uspomena veže me za našu školu, sjećaću se uvijek svojih drugova, prve učiteljice, kao i ostalih nastavnika, koji su mi mnogo pomogli u mom školskom napredovanju i što su uvijek bili uz mene”.

Među najboljim učenicima je i Ehlimana Džanić, koja se odavno opredjelila kuda dalje:

“Nisam se pouno dvoumila da ću svoje školovanja nastaviti u gimnaziji. Tokom pohađanje te škole pronaći ću ono što me bude najviše zanimalo i tada ću se odlučiti na koji fakultet nastaviti dalje obrazovanje”.

Odličan je bio i učenik-maturant Belmin Kalajevac, koji se posebno, kao i ostali maturanti, pripremio za ovo veče:

“Dočekali smo i ovaj trenutak, toliko važan za sve nas. Bili smo devet godina zajedno i nalazimo se na raskrsnici! Riješio sam nastaviti školovanje u Medicinskoj školi MSŠ Živinice i nadam se da će mi se moje želje u tom pravcu ostvariti”.

Mada još svi nisu riješili kuda dalje, sigurno je da će pred početak upisa u srednje škole donijeti svoje konačne odluke./Š.G./

Vaš komentar na članak: