Javna ustanova Prva osnovna škola Živinice danas je svečanom akademijom obilježila 21.maj- Dan škole. Ova odgojno obrazovna ustanova je najstarija osmorazredna škola na općini. Počela je sa radom 1933.godine kao četverorazredna, sa jednim odjeljenjem i učiteljem u gradu Živinice, a prerasta u osmorazrednu školu 1948.godine.

Izgradnjom školskog objekta 1981.godine školi se pripaja područna osmorazredna škola u Gornjim Živinicama, a školske 1980/1981. godine prirastom većeg broja učenika, obezbjeđenjem nastavnog kadra i izgradnjom školskog objekta u gradu iz škole se izdvaja J.U. Druga osnovna škola Živinice.

Školske 1998/99. godine Odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona područna škola u Gornjim Živinicama izdvaja se u samostalnu osmorazrednu školu.

Na današnjoj svečanoj akademiji u velikoj sali BKC-a direktorica Prve osnovne škole Edina Šehović je čestitala učenicima i nastavnom osoblju, kao i roditeljima njihov zajednički veliki praznik-Dan škole. Podsjetila je na velike uspjehe koji se postižu decenijama, jer je riječ o školi koja se po drugi puta proglašava za najbolju osnovnu školu u Tuzlanskom kantonu.

Dio velikog stvaralaštva danas su pokazali učenici Prve osnovne škole, od najmađih do najstarijih. Igralo se, pjevalo, imaju vlastiti hor i orkestar, pojavili su članovi modernih plesova i mladi glumci, koji već nagovještavaju svoj talenata.

Svečano su ispraćene u mirovinu bivše zaposlenice Prve OŠ Vildana Alagić i Zinka Imamović. Vildana se zahvalila na prigodnim priznanjima od svoje škole i uputila je čestiteke za današnji praznik.

Direktorica Edina Šehović je uručila nagrade odličnim učenicima, koji su od prvog do devetog razreda imali sve petice iz nastavnih predmeta i takođe vladanja.

Za učenicu generacije proglašena je Halida Duraković, koja se velikom broju prisutnih obratila slijedećim riječima:

“Dugujem veliku zahvalnost svima koji su bili uz mene, posebno mojoj razrednici nastavnici Milici Marjanović, koja mi je bila velika podrška u radu i učenju.Poručujem svim učenicima da se trude, što više nauče i zalažu za ostvarenje svojih snova. Takođe, bitno je da se družimo, jer drugarstvo iz osnovne škole ostaje u sjećanju za cio život. Čast mi je što danas primam ovo veliko priznanje u tako jakoj knkurenciji odličnih učenika i zahvalna sam onima koji su u meni prepoznali učenika generacije”. /Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: