Javna ustanova Prva osnovna škola Živinice danas je svečanom akademijom obilježila 21.maj- Dan škole. Ova odgojno obrazovna ustanova je najstarija osmorazredna škola na općini. Počela je sa radom 1933.godine kao četverorazredna, sa jednim odjeljenjem i učiteljem u gradu Živinice, a prerasta u osmorazrednu školu 1948.godine.

Na današnjoj svečanoj akademiji direktor Prve osnovne škole Omer Ramić je čestitao učenicima i nastavnom osoblju, kao i roditeljima njihov zajednički veliki praznik-Dan škole. Podsjetio je na velike uspjehe koji se postižu tokom tekuće školske godine:

“I tokom ove školske godine nastavili smo postizati značajne rezultate, od lokalnog nivoa do državnih takmičenja, imamo na desetine osvojenih prvih mjesta iz raznih nastavnih predmeta i drugih oblika učeničkog stvaralaštva. Imali smo više manifestacija u povodu Dana škole, tako smo organizovali koncert učenika Osnovne muzičke škole, poetsko veče, gdje su se predstavili naši učenici koji su osvojili veliki broj nagrada na literarnim konkursima u regionu, potom je došao na red i sportski dan, gdje su učenici pokazali svoja sportska umijeća. Juče smo imali svečanu sjednicu Nastavničkog vijeća gdje smo proglasili najbolje učenike i učenika generacije, kojima su priznanja dodjeljena na današnjoj svečanosti”, rekao je direktor Ramić.

Dio velikog stvaralaštva danas su pokazali učenici Prve osnovne škole, od najmađih do najstarijih. Igralo se, pjevalo, imaju vlastiti hor i orkestar, pojavili su članovi modernih plesova i mladi glumci, koji već nagovještavaju svoj talenata.

Čestitke ispred općine Živinice osoblju i učenicima škole uputio je Said Čerkezović, a ispred Pedagoškog zavoda TK Hariz Agić, koji je pohvalio rad škole, a posebno maturante koji su ispit iz eksterne mature veoma dobro uradili i zauzeli drugo mjesto na TK.

Svečano je ispraćena u mirovinu doskorašnja učiteljica Munevera Đug, koja je ispraćena velikim HVALA za sve što je učinila tokom niza godina svog prosvjetarskog rada.Direktor Omer Ramić je uručio nagrade odličnim učenicima, koji su od prvog do devetog razreda imali sve petice iz nastavnih predmeta i takođe vladanja, a proglašeni su i učenici generacije za svaki razred posebno-sve do devetog razreda. Za prvi razred najbolji je Jasmin Hurić, drugog Daris Aljić, trećeg Neira Halilović, četvrtog Emina Smajić, petog Dževad Zejćirović, šestog Tarik Čerkezović, sedmog Nedim Huseinović, osmog Agić Azra Fazila i devetog razreda najbolji je bila učenica Azra Šišić.

Za učenicu generacije proglašena je Belma Ramić iz IX-a razreda, razrednog starješine Rešada Kurtića, kojoj je učiteljica prvih pet razreda bila Eldina Đug.

U holu škole danas je bila zapažena izložba učeničkog stvaralaštva u oblasti likovne kulture i opšte tehničkog obrazovanja./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: