Prvi maj ili Međunarodni praznik rada je praznik kojim pripadnici i simpatizeri radničkog pokreta obilježavaju sjećanje na svoja dostignuća, odnosno žrtve koje su njihovi pripadnici radničkog pokreta podnijeli kako bi se izborili za veća radna prava.

Prvi maj je svoj korijen imao u odluci vodećih američkih sindikata da, inspirirani pobjedom svojih kanadskih drugova, godine 1884. zahtijevaju donošenje zakona kojim bi se ustanovilo maksimalno osam sati rada dnevno. Taj je zakon trebalo donijeti do 1.5. 1886. Kada se to nije dogodilo, došlo je do velikog štrajka u SAD, a u Chicagu i do krvavih Haymarket nereda.

Od tada se u SAD, a kasnije i u svim zemljama svijeta, Međunarodni praznik rada obilježavao velikim paradama i demonstracijama, koje su najčešće organizirali socijalistički, komunistički, anarhistički i drugi lijevo orijentirani pokreti.

Na području naše općine proslavu 1.maja najaviće Duvački orkestar Konujuha, svojom budilnicom u jutarnjim satima, koji po tradiciji ide živiničkim ulicama. Iza bivšeg hotela Konjuh aktivisti SDP-a i Udruženja Josip Broz organizovaće roštiljijadu za sve građane koji dođu, takođe u jutarnjim satim.

Oživjeće i poznata izletišta u Mačkovcu, Priluku, Suha-Šerići i takođe izletište Toplica, gdje je planirano narodno veselje.

Povodom 1.maja pristigle su našoj redakciji čestitek političkih partija:

Demokratska fronta Tuzlanskog kantona ostaje opredijeljena da se radnička prava moraju poštovati u svim preduzećima i institucijama a posebno mislimo na ona preduzeća koja su u stečajnim ili predstečajnim postupcima. Svim radnicima TK, kao i onima koji traže posao, želimo da 1. maj proslave u veselju, a zajedničkim snagama ćemo nastojati da svaki naredni 1.maj dočekamo sa većim životnim standardom./DF TK/

Kantonalni odbor SBB TK:

Želja nam je da ovaj praznik unatoč svim poteškoćama i ove godine proslavite u duhu poštivanja istinskih društvenih vrijednosti i da zajednički istrajemo u stvaranju boljeg i prosperitetnijeg društva.
Vjerujemo da ćemo dodatnim naporima i zajedničkim snagama stvoriti nove vrijednosti i pozitivno okruženje za razvoj, nova rješenja i promjene te intenzivirati mjere na oživljavanju privrede koje bi u narednom periodu poboljšale zapošljavanje i osigurale bolju budućnost svih građana Bosne i Hercegovine !/SBB TK/

Vaš komentar na članak: