Prema svojim programskim zadacima polaznici Predškolske ustanove Meryy Isabel imaju posjete firmama, ustanovama i zanatskim radnjama. Ovoga puta posjetili su komšiluk, tj.obližnju radnju lijepih jela i napitaka.

“Počeli smo obilaziti naše komšije i njihove zanate, koji su sada gotovo zaboravljeni ili izumiru najezdom nove tehnologije. Novom tehnologijom nismo izgubili samo naše običaje, ali i porodice nam se lagano raspadaju i ovaj grad kao da gubi dušu. Međutim, u našim očima i naše djece nikada neće -zato smo tu da ih naučimo da cijene običaje i zadrže lijepe stvari, da njeguju našu baštinu. Zato smo mi danas bili u posjeti kod našeg komšije u slastičarnoj Oaza na centru. Centar je za sve one koji poznaju ovaj grad od prije bio jako prometno mjesto, što i sam naziv kaze centar – centar mnogih zbivanja”, kaže nam Sanela Medley-osnivač ove odgojno obrazovne ustanove.

Posjeta je bila predivna, uljepšana gostoprimstvom komšija, gdje su se svi osjećali kao da su bili u svojoj kući.Domaćini su djecu u ovom toplom danu počastili sladoledom, koji je bio fantastičan.Uz to svi su dobili na poklon još i lizala od čika Nusreta, koji je pravi majstor ovog prastarog zanata, gdje su uvijek može lijepo rashladiti i konzumirati neku od tradicionalnih poslastica.

Vaš komentar na članak: