U jesenjem periodu predstoji nekoliko važnih agrotehničkih mjera, a jedna veoma značajna agrotehnička mjera jeste– jesenje đubrenje.Tu mjeru, kao i druge agrotehničke mjere, su studenti treće godine Agronomije, smjer Biljna proizvodnja, odrađivali u okviru praktičnih vježbi iz nastavnog predmeta Opšte voćarstvo u oglednom voćnjaku Kampusa u četvrtak (24.11.) u preiodu od 10 do 13 sati.

Ogledni voćnjak od projektovanja do zasađivanja, uz stručnu asistenciju, prošle godine sa studentima četvrte godine formirao je dr. Besim Salkić. Ova prirodna laboratorija je poligon za studente Agronomije da svoja stečena znanja na teoriji primijene praktično kroz razne predmete iz Voćarstva. Tako su iz predmeta Opšte voćarstvo uz asistenciju dr. Sead Nocajevic uređivali i pripremali voćnjak za zimski period.Studenti su naučili da jesenska ili osnovna gnojidba obavlja se nakon završetka vegetacije. U tom periodu u zemljište se unose gnojiva sa izraženim fosforom i kalijumom, a sa manjim sadržajem azota. Najčešće su to 7-20-30, 8-16-24 i dr. formulacije gnojiva. Količina ovog gnojiva zavisi od samog zemljišta, odnosno od prisustva elemenata u njemu, što se prethodno utvrđuje hemijskom analizom, studenti su uradili jesenju gnoidbu po svim agrotehničkim normama .I ostalim aktivnostima su pristupili profesionalno što se vidi na ovim zanimljivim fotografijama,čišćenju i uređenju prostora na kome se nalaze raznovrsni sortimenti voćnih vrsta radili sa puno elana.

Našli su i vremena da se opuste uz muziku koja im je izuzetno prijala. Studenti sa nestrpljenjem čekaju novo druženje i nove aktivnosti koje predstoje po kalendaru u našem oglednom voćnjaku. Takođe, jedna od aktivnosti u jesen ili početkom zime studente očekuje da primijene tzv. ” bijeljenje voćaka”, kako bi ih zaštitili od pucanja kore i nakupljanja mahovine i lišajeva. Za tu namjenu priprema se suspenzija po slijedećoj recepturi: u 5 l vode doda se 5 kg gašenog kreča, 0,3 kg kuhinjske soli i 0,5 kg močivog sumpora ( Chromosul 80 ). Ovom suspenzijom vrši se premazivanje debla i donje račvište grana. Nećemo vam otkriti sve naše predstojeće aktivnosti, ali ćemo vas uredno izvještavati o svakoj izvedenoj aktivnosti u oglednom voćnjaku od strana studenata Agronomije./Press Agronomije/

Vaš komentar na članak: