Muslimani na Balkanu obavljaju posljednje pripreme za početak svetog mjeseca ramazana, koji i ove godine unosi posebnu atmosferu u domove i gradove. Sveti mjesec muslimana, mjesec posta, nastupa večeras, sa akšamskim ezanom i traje do akšamskog ezana u utorak, 4. jula. Večeras se klanja i prvi teravih-namaz.
Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

U ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu­l­kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur´ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Muslimani Bošnjaci, pored posta i klanjanja teravih­namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur´anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti i izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu­l­fitra.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama.

Solidarnost i samilost je takođe odlika mjeseca ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra, koje imaju primarno socijalnu intenciju kako bi se smanjila razlika između bogatih i siromašnih i jačaju bratske veze među muslimanima.

Posebno je značajno da će Medžlisi Tuzlanskog kantona upriličiti iftare na otvorenom na gradskim trgovima u Tuzlanskom kantonu, uz podršku gradskih uprava, privrednih subjekata i pojedinaca sa našeg područja.
Ove godine ramazan ima 29 dana.

Bajram-namaz je u utorak, 05. jula 2016. godine u 05,44 sati i klanjati će se u svim džamijama, a drugi dan Bajrama bit će obilježen Dan šehida./Zalatan Jahić/

Vaš komentar na članak: