RMU Đurđevik: Održani svečani zborovi i ispraćeni penzioneri

Održavanjem svečanih zborova radnika ZD RMU Đurđevik danas je proslavljen 21.decembra, Dana rudara F BiH. Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana rudara Šefik Sarajlić ističe da se ove godine po prvi puta organizuju svečani zborovi u jednom danu:

“Prije podne organizovali smo svečane zborove za zaposlene u Jami, Separiaciji i Direkciji preduzeća, dok će poslije podne svečanost biti održana i za zaposlene na površinskoj eksploataciji uglja Višća.Ranije smo praznik obilježavali prije 21.decembra i po radnim jedinicama, dok smo to sada učinili na sam Dan rudara i sve u jednom danu, uključujući i ispraćaj penzionera.Za sve svečane zborove i ispraćaj penzionera angažovali smo muzičku grupu izvorne muzike Braće Tuholjaković, koji takođe rade u RMU Đurđevik”, objašnjava nam Šefik Sarajlić-pomoćnik izvršnog diretktora tehničkih poslova.

Svi zaposleni, uključujući i penzionere, dobili su po 255 KM, a penzioneri su ispraćeni i sa po pet prosječnih ličnih dohodaka.

U mirovinu je ispraćen 41 penzioner, kojima se obratio predsjednik Samostalne sindikalne organizacije Suad Šehić, koji je rekao:

“Koristim priliku da se zahvalim svim novim penzionerima za sve što ste dali ovom rudniku i našoj zajedici tokom svih ovih provedenih godina na teškim rudarskim poslovima.Mi moramo u što kraćem roku zaposliti novu radnu snagu, kako bi ih uveli u proizvodni proces i tako ostvarili planirane zadatke koji nas očekuju narednih godina. Svake godine je tradicija da ZD RMU Đurđevik ispraća penzionere, pa je tako i ove godine. Mi danas ispraćamo u penziju ukupno 41 rudara i drugih zaposlenika.Sa zadavoljstvom ističem da je naš rudnik, uprkos teškoćama, uspio savladati mnoge nedaće i osigurati redovne isplate plata, tako da smo povodom Dana rudara svi nagrađeni sa po 255 KM. Preostaje mi da vam čestitam odlazak u mirovinu i da vam penzije što duže traju, jer ste to svojim dosadašnjim radom zaslužili”.

Uskoro zapošljavanje novih radnika-umjesto penzionisanih

Zijad Muminović je među 41 rudarom i drugim zaposlenikom koji je danas ispraćen u mirovinu:

“Dugi niz godina proveom sam radeći na održavanju jamskih postrojenja i mehanizacije na površinskim kopovima, kao i postrojenja u separaciji. Ove godine mi prođoše “kao dlan od dlan” kad udariš, tako je bilo brzo, al je dobro što sam doživio i tu dionicu svog života. Počeo sam raditi 1979.godine, sjećam se da je bila srijeda 21.februar. Imam dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, počeo sam im pripremati biznis kada za to dođe vrijeme, jer ne želim da mi djeca odu u inostranstvo, tako da mislim da ću u tome uspjeti”.

Generalni direktor RMU Đurđevik mr.Samir Hadžić se pridružio svečanim zborovima i ispraćaju penzionera, pa im se obratio toplim riječima i čestitkama:

“Ono što želim to je da budete sretni u daljem životu, ali moram istaći da mi je žao što odlazite jer ste bili dobri radnici.Ulazimo u problem što nismo na vrijeme primili nove radnike, koji bi uz vas naučili raditi.Zahvaljuem vam se što ste tako dugo radili teške rudarske poslove i dali veliki doprinos privredi naše BiH.Visoko vam hvala na tom, uz želju da još dugo fino i sretno živite sa svojim porodicama, uz penziju koju ste zasluženo stekli.Ako je iko pošteno zaradio penziju i zaslužio da u njoj uživa onda ste to sigurno vi-naši penzioneri Rudnika Đurđevik”.

Tako je i danas u RMU Đurđevik obilježen 21.decembar-Dan rudara u FBiH, u znak sjećanja na čuvenu Husinsku bunu, kada su se rudari Kreke pobunili protiv ondašnjeg režima u cilju poboljšanja uslova rada i standarda rudara./Š.G./