RMU Đurđevik: Press Samostalne sindikalne organizacije

Povodom prijema 41 radnika u RMU Đurđevik, danas je Samostalna sindikalna organizacija održala press konferneciju, na kojoj je izneseno niz nepravilnosti u vezi sa provođenjem procedure o zapošljavanju novih radnika.Na press konferenciji novinarima su se obratili predsjednik Suad Šehić i članovi SO Mevludin Rakovac, Zijad Salkić i Fadil Sakić.

Predsjednik SSO Đurđevika Suad Šehić je tim povodom rekao:

“Predlagali smo da se primi 30 odsto djece šehida i poginulih boraca, 30 odsto djece naših poginulih rudara, ali je 50 odsto primljenih po stranačkoj ili rodbinskoj vezi, za što odgovornim smatramo rukovodstvo RMU Đurđevik i konkursnu komisiju.Juče smo imali sjednicu Sindikalnog odbora, ali nam se niko od odgovornih nije pridružio, kako bi raspravili šta se dešavalo oko prijema novih radnika”.

Mevludin Rakovac je govorio o lošoj strukturi zaposlenih, većem broju invalida rada i potrebi prijema zdrave radne snage:

“Naši prijedlozi nisu uslišeni i zato smo organizovali press konferenciju. Pokazalo se da i naš RMU Đurđevik nije izolovan od onog što nam se u društvu događa, da ima kriminala, nepotizma i stranačkog zapošljavanja”.

“Sindikat je zauzeo stav da se prime radnici u proizvodnju mlađi od 30 godina, ali je komisija primala i ljude preko 50 godina, među kojima i one koji su već zaposleni”, rekao je Zijad Salkić, koji je potom predložio da se organizuje štrajk, ukolike se ne poništi prijem nove radne snage.Čulo se na današenjem pres da je jedna osoba platila 10 hiljada KM da bi se zaposlila u ovom ugljenokopu.

Fadil Sakić je istakao da se radi o velikoj bruki i sramoti, šta se ovdje radi i kako se zapošljavanje provodi, bez imalo savjesti za djecu šehida i poginulig boraca. S obzirom da se radi u veoma teškim uslovima, ovdje su očekivali prijem mlađe radne snage, kako bi se planski zadaci ispunjavali, a u slučaju Đurđevika posao su dobili stranački poslušnici i rodbina, koji nakon nekoliko mjeseci rada u težim odjelima rudnika, poslije dobiju lakša radna mjesta i veće plate, istaknuto je na press konferenciji Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik./Š.G./