U RMU Đurđevik Samostalna sindikalna organizacija organizovala je obilježavanje 1.maja-Međunarodnog praznika rada. Tim povodom direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić i predsjednik Samostalne sindikalne organizacije Suad Šehić, uz prisustvo članova ove organizacije, položili su cvijeće kraj spomen obilježja poginulim rudarima kolektiva tokom rata 1992-1995.godina, potom je organizovan i turnir u šahu-četvrti po redu.

Svečanost je otvorio doskorašnji predsjednik SSO RMU Đurđevik Samid Butković, koji je prisutnima čestitao 1.maj, a novom reizbornom predsjedniku Suadu Šehiću takođe čestitao izbor na ovu predsjedničku dužnost. Suad Šehić je poslovođa Elektro službe na održavanju u Jami, a u povodu praznika rada 1.maja rekao je:

„Međunarodni praznik rada 1.maj obilježava se u spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1886.godine. Demonstracije su organizovane iz protesta zbog neispunjenja zahtjeva radnika za poboljšanje uslova rad. No, 1.maj ima i mnogo veće značenje za radnički pokret od same uspomene i odavanja počasti ovim hrabrim ljudima-on predstavlja ujedno i dan svjetske radničke solidarnosti. To je trenutak da se prisjetimo borbi iz prošlosti i pokažemo nadu u bolju budućnost. Dan da se prisjetimo i shvatimo da je napad na jednog napad na sve“, rekao je Šehić podsjećajući na istorijat ovog značajnog datuma za borbu radničke klase za bolji život.

Borba za poboljšanje standarda

U nastavku izlaganja okupljenim radnicima predsjednik Samostalne sindiukalne organizacije RMU Đurđevik, Suad Šehić je rekao:

„Samostalna sindikalna organizacija ZD RMU Đurđevik u Đurđeviku je registrovana kao udruženje na principu dobrovoljnosti svih uposlenih i čisto je interesna organizacija koja, poučena iskustvom članica Evropskog sindikata, bazira svoj rad na poboljšanju materijalnih, radnih i socijalnih uslova rada svog članstva, u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Zbog brojnosti i teritorijalne pokrivenosti formirana je od dvije podružnice: Podružnica površinska eksploatacija Višća i Podružnica podzemna eksploatacija Đurđevik.

Samostalna sindikalna organizacija se programski usmjerava i priprema svoj rad izvan politike, a u interesu radnika. Svoje statutarne odredbe prilagođava konvencijama međunarodnih sindikalnih organizacija. Sa takvom orijentacijom glavni i osnovni cilj je bio sačuvati radnike, kako bi uposlenici imali gdje da rade i politikom solidarnosti sačuvati i zaštitit svakog uposlenika. Samostalna sindikalna organizacija RMU Đurđevik duži niz godina radi na izjednačavanju pozicija rudnika uglja sa Elektroprivredom, odnosno poboljšanja standarda uposlenika u rudnicima, prvenstveno kroz modernizaciju rudnika i povećanje plata. Samostalna sindikalna organizacija RMU Đurđevik je danas ugledna organizacija od koje se uči. Svojom dobrom programskom orijentacijom i svestranom brigom o uposlenicima izborili smo se za ravnopravan tretman u programima sa poslodavcima, odnosno vladajućim Društvom. Uposlenici Rudnika Đurđevik sve svoje probleme rješavaju u okviru sindikata na zvaničnim sindikalnim sastancima, imaju orgaizovan topli obrok, prevoz na posao, zaštitu na radu, liječenje i redovne plate, koje se kreću u okviru prosjeka plata u FBiH. Sindikat smatra da plate zbog teškog rudarskog rada treba da budu i veće, te je potrebno pregovorima sa vladajućim Društvom i dalje raditi na poboljšanju standarda, odnosno povećanje plata“, istakao je Šehić i potom čestitao praznik rada:

„Svim građanima BiH u ime Samostalne sindikalne organizacije ZD RMU Đurđevik u Đurđeviku čestitamo Međunarodni praznik rada 1.maj“.

Investicije za povećanje proizvodnje uglja

Potom se za govornicom okupljenim sindikalcima obratio i generalni direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić:

„I dalje ćemo raditi na podizanju standarda zaposlenih, a u tome očekujem i vašu podršku, kao što i moja podrška prema vama neće izostati. Ima u našem kolektivu vrijednih ljudi i možemo se izboriti da nam svima bude bolje. Rudarstvo u cjelini, pa i naš rudnik su u teškom položaju, jer od 7 rudnika u Koncernu samo je Gračanica u veoma dobrom položaju zbog povoljnog odnosa uglja i otkrivke. U saradni sa vladajućim Društvom učinit ćemo maksimalne napore da investiramu u mehaniozaciju, kako bi poboljšali stanje u RMU Đurđevik“, rekao je Hadžić i potom uputio čestitku u povodu 1.maja.

Pjesnik Šaban Fejzić-Šobi, bivši zaposlenik RMU Đurđevik a sada penzioner, poklonio je svoju pjesmu rudarima o radništvu i aktuelnostima u društvu, pod nazivom Šutnja.

Obilježavanje 1.maja nastavljeno je šahovskim turnir-četvrtim po redu.Prvo mjesto osvojio je Zijad Muminović, drugi je bio Haso Musić, dok je treće mjesto pripalo Nersadu Ibrahimoviću.

Nakon održanog turnira predsjednik Samostalne sindikalne organiozacije ZD RMU Đurđevik Suad Šehić je čestitao pobjednicima:

“Ovo je bio četvrti šahovski turnir u povodu 1.maja i mi želimo da se ta tradicija nastavi i održi. Čestitam svim učesnicima turnira, a posebno pobjedničkoj trojci na čelu sa Zijadom Muminovićem, koji je osvojio prvo mjesto”.

Najupsješnija trojka na turniru nagrađane je odgovarajućim diplomama, koje će ih podsjećati na postignuti uspjeh u povodu obilježavanja 1.maja, Međunarodnog praznika rada./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: