RMU Đurđevik: Sindikalne prvomajske poruke

Samostalna sindikalna organizacija RMU Đurđevik organizovala je obilježavanje 1.maja-Međunarodnog praznika rada. Jutros je ceremonija obilježavanja ovog značajnog datuma iz istorije radničkih pokreta počela polaganjem cvijeća i odavanja počasti kraj spomen ploče poginulim članovima kolektiva u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Prisutnim na svečanosti obratio se predsjedniku Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik Suad Šehić, koji je govorio o potrebi borbe za bolji standard zaposlenih, posebno rudara:

“Kao i prethodnih godina okupili smo se u povodu obilježavanja 1.maja-Međunarodnog praznika rada, sa željom da ukažemo na radničku solidarnost.Ovim skupom pokazujemo kako radnička populacija treba da bude bolje plaćena za svoj rad, a pogotovu rudari koji se bore još i sa nedostatkom radne snage i zastarjelom mehanizacijom. Tražimo od nadležnih da povedu znatno više brige o svim radnicima, kako bi na prvo mjesto stavili zaštitu na radu i isplate ličnih dohodaka, posebno prema zaposlenim u realnom sektoru. Koristim priliku da čestitam 1.maj svim zaposlenim RMU Đurđevik, kao i građanima BiH”, rekao je Šehić.

Tradicionalni turnir u šahu organizovan je i ovaj puta. Poklonici šaha odmjerili su snage i na kraju redosljed prva tri mjesta izgledao je ovako: prvo mjesto osvojio je Fadil Sakić, 2.Esad Nišić i 3.Šefket Sarajlić.

Uz prigodne nagrade najbolje plasiranima, družilo se uz muziku i postavljeni meni na švedskom stolu./Š.Gadžo/