U RMU Đurđevik Samostalna sindikalna organizacija organizovala je obilježavanje 1.maja-Međunarodnog praznika rada. Jutros je ceremonija obilježavanja ovog značajnog datuma iz istorije radničkih pokreta počela polaganjem cvijeća i odavanja počasti kraj spomen ploča u holu restorana u Đurđeviku, na PK Višća i Đurđeviku -poginulim članovima kolektiva u odbrambeno oslobodilačkom ratu.

Svečanost je prigodnim govorom otvorio predsjedniku Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik Suad Šehić, koji je podsjetio na istorijat praznika 1.maja, kao i stanja u ovom rudarskom kolektivu:

“Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke demonstracije održane u Čikagu 1.maja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmoro je radnika osuđeno na smrt.Demonstracije su održane radi zahtjeva radnika za osmosatnim radnim vremenom. Prvi maj se kao međunarodni praznik rada obilježava od 1889. godine.

Standard zaposlenih u našem rudniku je u okviru mogućnosti kolektiva, plate su redovne, kao i redovna uplata doprinosa po raznim osnovama, što nas svrstava u kolektive koji uspješno posluju. Angažovanjem svih u kolektivu, na čelu sa menadžmentom, nastojimo povećati proizvodnju i poboljšati standard zaposlenih. Zahvaljujući novim investicijama već do idućeg mjeseca stvoriće se tehnički uslovi za povećanje proizvodnje, a time ukupnog boljitka za kolektiv”, rekao je Šehić.

Tehnički rukovodilac PK Višća Samid Butković je istakao značaj ulaganja za poboljšanje uslova rada i povećanje proizvodnje mrkog uglja, o čemu je rekao:

Novim investicijama do povećanja proizvodnje i standarda

“U saradnji sa Elektroprivredom, kao vladajućim Društvom, u toku je realizacija investicija na nabavci nove mehanizacije i popravci postojeće.U proceduri je nabavka 2 demper kamiona, jer od 9 postojećih rade samo 5 dampera. Očekujemo isporuku guma i nabavka potrebne opreme, te ćemo osposobljavanjem tih kapaciteta povećati proizvodnu. Nabavka nove opreme nastavit će se i naredne godine- demper kamiona, tri kamiona nosivosti po 30 tona, bager, hidraulična bušilica, počinju radovi na otkopavanju jame Živčići, što sve zajedno omogućava veću proizvodnju od sadašnje koja je planirana na godišnjem nivou oko 600 hiljada tona”.

Za prva četiri mjeseca tekuće godine u Đurđeviku je proizvodnja uglja u odnosu na plan realizovana 94 osto, dok je plan otkrivke 70 odsto, ali skorom nabavkom potrebne mehanizacije ti procenti će biti u porastu.

Prvomajsku čestitku rudarima i svim građanima BiH uputio je direktor RMU Đurđevik Samir Hadžić:

„I dalje ćemo raditi na podizanju standarda zaposlenih, a u tome očekujem i vašu podršku, kao što i moja podrška prema vama ne izostaje. Pokazalo se da u našem kolektivu ima vrijednih ljudi i možemo se izboriti da nam svima bude bolje. Rudarstvo u cjelini, pa i naš rudnik su u teškom položaju, ali novim ulaganjima stvaraju se predpostavke da nam svima bude bolje”.

Tradicionalni turnir u šahu

Pjesnik Šaban Fejzić-Šobi, bivši zaposlenik RMU Đurđevik, a sada penzioner, pročitao je svoju novu pjesmu rudarima o radništvu i aktuelnostima u društvu, pod nazivom NAJAMNICI, koja govori o stanju i potrebama promjena ka boljem i ljepšem životu svih.

Obilježavanje 1.maja nastavljeno je šahovskim turnir-petim po redu. Prvi potez povukao je predsjednik Samostalne sindikalne organizacije Suad Šehić. Prvo mjesto osvojio je Fadil Sakić, 2.Esad Nišić, a 3.mjesto pripalo je Ramizu Alimanoviću. Šahisti su nagrađeni adekvatnim diplomama, koje će ih podsjećati na ovaj tradicionalni turnir. Sportske aktivnosti u ovom ugljenokopu će se nastaviti pripremama za narednu Rudarijadu, na kojo će se rudari takmičiti u sedam sportskih disciplina./Š.Gadžo/

Vaš komentar na članak: