Rudarijadu proglasio otvorenom premijer Vlade TK Bego Gutić

Rudnik mrkog uglja Đurđevik domaćin je i organizator popularne “Rudarijade 2017”, tradicionalnog takmičenja rudara, koje je danas svečano otvoreno u Gradskoj dvorani Živinice. Čast da Rudarijadu proglasi otvorenom pripala je premijeru Vlade TK Begi Gutiću.

Prije proglašenja Rudarijade otvorenom obavljena je cerominija svečanog defilea ekipa učesnica, a to su: RMU Banovići, Rudarski institut Tuzla, Općina Živinice, RMU Đurđevik, Rudnik soli Tuzla, Rudar Tuzla, Željeznice Federacije BiH, PU Živinice, Rudarski fakultet Tuzla i Geoservis Živinice.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim komoratima prisutne su pozdravili predsjednik Samostalne sindikalne organizacije RMU Đurđevik Suad Šehić, načelnik općine Živinice dr.Samir Kamenjaković i predsjednik Samostalnog sindikata FBiH Safer Mušanović, koji je učesnicima “Rudarijade” poželio mnogo uspjeha na današnjim takmičenjima:

“Poznato je da rudari vrijedno rade, pa zaslužuju i da se uz sport druže. Svoju tradiciju u vrijednom radu i sportu nikada ne prekidamo. Vrijednim radom rudari grade svoju domovinu, svoje radne kolektive i predstavljaju ono bez čega ne može naša BiH.Zato vlasti trebaju ispoštovati ono što rudari traže, a ne traže mnogo”, istakao je Mušanović.

Proglašavajući “Rudarijadu 2017” otvorenom, premijer u Vladi TK Bego Gutić je takođe istako značaj rudarstva za opšte dobro svih:

“Svi znamo šta je rudarska svakodnevnica, da je to “hljeb sa sedam kora”.Zato nakon upornog rada rudari zasužuju da se uz sport opuste i rekreiraju, a ovakva nadmetanja odavno su postala tradicija.Ovo je takođe prilika za poruku onima koji brinu o rudarima, da to podignu na viši nivo sigurnosti i standarda zaposlenih u ovoj važnoj djelatnosti.Opasnost uvijek prijeti i zato je obaveza uvijek očuvati budnost na radu i poduzimati preventivne mjere da do nesreće ne dolazi, kao što je to nedavno bio slučaj. Proglašavam sportska nadmetanja “Rudarijada 2017″ otovorenom i neka pobijede najbolji”, rekao je premijer Gutić na otvaranju današnje sportske manifestacije zaposlenih u rudarstvu.

Spletom igara iz Bosne i Hercegovine rudarske igre uljepšali su članovu KUD Živinice. Odmah nakon svečane ceremonije otvaranja počela su takmičenja u okviru ovogodišnje “Rudarijade”, na kojoj se održavaju nadmetanja u malom nogometu, Odbojka muški i žene, stoni tenis, šah, natezanje konopca i streljaštvo.Pehari i diplome najuspješnijim ekipama i pojedincima uručit će se večeras u motelu Estrada./Š.Gadžo/