Na današnjoj sjednici Štaba civilne zaštie općine Živinice razmatrano je najnovije stanje nakon poplava, te poduzete potrebne mjere na pružanju pomoći ugroženim područjima. Za pojave klizišta određeni su nosioci poslova za sanaciju, kao i distribuciju potrebnih materijala, odjeće i namirnica za ljude koji su se morali iseliti iz svojih domova.

“Imamo timove dobrovoljaca koji su se javili da pomognu na čišćenju poplavljenih kuća, kao i druge potrebne poslove, tako da nam neće manjkati volonterske radne snage. Imamo i viška još nekih roba pa ćemo je ponudi drugim gradovima gdje to zatreba! U ovim teškim vremenima imamo tri vrste zaštite, a prva je samopomoć, slijedi uzajamna pomoć rodbine i susjeda, dok je na trećem mjestu pomoć lokalne zajednice i drugih organizovanih subjekata. Utvrdili smo red prioriteta tako da svi znamo šta nam je činiti i nastojaćemo što prije normalizovati nastalo stanje nakon poplava”, izjavio je načelnik općine Živinice Hasan Muratović.

U mnogim mjesnim zajednicama devastirana je lokalna putna mreža od makadama, te će i to u najskorije vrijeme biti vraćeno u prvobitni položaj, kao i stanje u nekim seoskim vodovodnim mrežama, koja su devastirana od naleta poplava.

Predsatvnici Crvenog križa su izjavili da raspolažu sa većom količinom garderobe i odjeće, koja zauzima magacinske prostorr i da je za sada prioritet hrana (konzerve), voda i sredstva za dezinfekciju!

Poduzete su i mjere da se pomogne za 30 iseljenih porodica iz Strašnja, čije kuće  treba osposobiti za stanovanje. U najskorije vrijeme izvršiće se i povrat evakuisane stoke za ovaj dio grada.

Predsjednik MZ Gračanica Mehmed Vrtagić izrazio je spremnost da se pošalje pomoć susjednoj općini Šekovići i da je u razgovoru sa bivšim načelnikom te općine Momčilom Vlačićem saznao šta im je najpotrebnije, a što ima u CK Živinice./Š.G./

Vaš komentar na članak: